
Rudenī mūsmājās vienmēr top ceptu tomātu zupa – aizejošās vasaras simbols, jo katlā nonāk teju pēdējie no siltumnīcas krāsainajiem tomātiem. Kas šai zupai īpašs? – tomāti pirms cepšanas tiek pārbērti ar brūno cukuru. Tādējādi cepšanas laikā cukurs viegli karamelizē tomātu un garša ir brīnišķīga!
Es tomātus pirms cepšanas neblanšēju un no mizas neatbrīvojos, jo blenderis veiksmīgi tiek ar visu galā, bet ja ir šaubas, tad pirms cepšanas tomātus var noblanšēt un no mizām atbrīvoties.
Par piedevām – šai zupai lieliski piestāvēs ceptas siermaizītes, vai tostēta maize ar pārziestu pesto vai kazas mīksto sieru. Variantu ir bezgala daudz un katru reizi nedaudz citāda garša.
Tomātu karamelizēšanai izmantoju ‘Dansukker’ demerara brūno niedru cukuru – tas ir burvīgs: lieli skaisti kristāla graudi gaiši brūnā krāsā. Krāsu cukurs iegūst no melases, tam ir viegla karameļu garša. Graudi nesalīp kopā, paciņu ir ērti atkārtoti atvērt un aizvērt. Šo cukuru izmantoju arī, lai pārkaisītu mafinus, banānmaizi, kanēļmaizītes utt.
Dansukker niedru cukurs ir marķēts ar starptautisko Fairtrade zīmolu.

Izejvielas 4 porcijām:
- 2 kg tomāti
- 4 ēdamkarotes ‘Dansukker’ demeraras cukura
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 2 sīpoli, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos cepšanai
- 1 tējkarote baltvīna etiķa
- 2 ķiploka galviņas, notīrītas no mizām, pārgrieztas horizontāli uz pusēm
- sāls pēc garšas
- 50 grami krēmsiera
- svaigi malti melnie pipari
- pasniegšanai – franču bagete un cietais siers
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem. Tomātus pārgriež uz pusēm un ar griezuma vietām uz augšu kārto uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Starp tomātiem ieliek četras ķiploku pusītes. Pārkaisa ar brūno cukuru un pārslaka ar 2 ēdamkarotēm olīveļļas.
- Pannu liek krāsnī un cep 1 stundu, līdz tomāti un ķiploki ir skaisti apcepušies. Izņem no krāsns un ļauj 10 minūtes atdzist.
- Atlikušo olīveļļu uzkarsē pannā un apcep tajā sīpolu gabaliņus. Pievieno šķipsnu sāls un baltvīna etiķi. Cep, līdz sīpoli kļuvuši caurspīdīgi.
- Blendera krūzē liek apceptos tomātus, sīpolus un pievieno krēmsieru (var izmantot arī rokas blenderi un izvēlēties blendēšanas procesu veikt piemērotā bļodā vai katlā). Ar pirkstiem no ķiploku daiviņām izspiež ķiplokus un pievieno tomātu masai. Sablenderē viendabīgā krēmīgā masā. Ja nepieciešams, pēc garšas vēl pievieno sāli un cukuru.
- Pirms pasniegšanas pārbēru svaigi maltiem tomātiem. Pasniedzu ar siltām siera maizītēm (uzreiz pēc tomātu cepšanas krāsnī liku iekšā bagetes šķēles, kurām pārkaisīts cietais rīvētais siers).

Atbildēt