Šie rudenīgie salāti ir gardi, sātīgi un ļoti veselīgi – tos var baudīt siltus vakariņās un tad paņemt nākamajā dienā līdzi uz darbu pusdienu kastītē, jo garšos lieliski arī bez uzsildīšanas.
Lai arī ēdiena sastāvdaļas ir vienkāršas, to kombinācija ir ātra, veselīga un sātīga – kamēr krāsnī cepas ķirbjas šķēles, aplej ar ūdeni vai buljonu kuskusu, lai tas uzbriest. Atliek vien sajaukt kopā ar pārējām salātu sastāvdaļām.
Aktīvais laiks, ko pavadīsi virtuvē, ir pavisam neilgs. To saīsināt viennozīmīgi palīdz arī konservētie turku (jeb auna) zirņi, kuri jau ir gatavi lietošanai.
Vai zināji, ka turku (jeb auna) zirņi ir teju vienīgais produkts, kurš satur astoņas no deviņām aminoskābēm? Tās mūsu organismam jāuzņem ar uzturu, lai varētu sintezēties olbaltumvielas – zirņos esošais proteīns ir ļoti bioloģiski vērtīgs. Turklāt konservēto zirņu izmantošana ir tik ārta un vienkārša.
Izejvielas 4 porcijām:
- 2 kg ķirbja
- 3 ēdamkarote olīveļļas
- 180 grami kuskusa (vislabāk pilngraudu)
- 400 ml ūdens
- 1.5 buljona kubiņi
- 1 bundža (265 grami) ‘Bonduelle’ turku jeb auna zirņu
- 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
- 1 tējkarote medus vai cita šķidra saldinātāja
- smalki rīvēta miziņa no puscitrona
- maza buntīte ar pētersīļiem, sakapāti Cirt
- 150 grami žāvētu aprikožu, sagrieztas mazos gabaliņos
- 150 grami fetas siera, sadrupināts mazos gabaliņos
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Ķirbi sagriež 8 šķēlēs (aptuveni 4 cm biezās) šķēlēs. Liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Pārsmērē ar ēdamkaroti olīveļļas un pārkaisa ar sāli. Liek cepties uz aptuveni 20 minūtēm, līdz ķirbis ir kļuvis mīksts (cepšanas ilgums atkarīgs no ķirbja šķirnes un šķēles biezuma).
- Kamēr ķirbis cepas, pagatavo kuskusu: mazā katliņā uzvāra ūdeni, tajā iemaisa buljona kubiņus. Pieber kuskusu un uzliek vāku. Atstāj izbriest uz 20 minūtēm.
- Pagatavo salātu mērci, sajaucot mazā bļodiņā atlikušās divas karotes eļļas, pievieno etiķi un medu, visu samaisa.
- Kuskusu ar dakšiņu uzirdina. To liek salātu bļodā, pievieno turku (auna) zirņus, pētersīļus, aprikozes un citrona miziņu. Pārlej ar mērci un samaisa.
- Kuskusa masu liek četros šķīvjos. Pa virsu pārkaisa fetas sieru. Uz katra šķīvja liek divas ķirbja šķēles. Pasniedz.
Atbildēt