Nevaru iedomāties rudenim piemērotāku ēdienu kā karsta, aromātiska un sātīga zupa – tā sasildīs, pabaros un liks aizmirst drēgno laiku aiz loga.
Zupu pēc formulas “dārzeņi + pākšaugi” gatavoju bieži, jo tā ir iespēja ne tikai ‘patīrīt’ ledusskapi (jo zupai var pievienot visus ledusskapī aizķērušos dārzeņu gabaliņus), bet arī ātri un veselīgi pagatavot ēdienu, kas mūsmājās garšo pilnīgi visiem. Turklāt zupa ir tikpat garšīga, ja ne vēl garšīgāka, arī nākamajā dienā, to var ņemt līdz termosā rudenīgai pastaigai vai uzsildīšanai darba vietā. Vienvārdsakot, pilnīgi universāla.
Gatavošanas procesu paātrina un atvieglo konservētu pākšaugu – šajā gadījumā tvaicētu lēcu un pupiņu tomātu mērcē – izmantošana. Tā ne vien paaugstina ēdiena uzturvērtību ar papildus olbaltumvielām, gan arī palīdz ietaupīt laiku.
Zupas gatavošanā izmantoju pašas gatavotu dārzeņu buljonu – ja izvēlēsies buljonu gatavot no kubiņiem, iesaku dārzeņu apcepšanas procesa laikā pievienot tiem nedaudz garšvielu (kaltētu raudeni (oregano), salviju, saldās paprikas pulveri, majorānu utt.).
Izejvielas 8 porcijām:
- eļļa cepšanai
- 1 liels vai 2 mazāki sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- 3 seleriju kāti, sagriezti gabaliņos
- 2 burkāni, nomizoti un sagriezti šķēlītēs
- 1 neliels cukini, sagriezts gabaliņos
- 150 grami nelielu makaronu
- 2.5 litri buljona
- 265 grami “Bonduelle” tvaicētu lēcu (1 bundža)
- 430 grami “Bonduelle” pupiņu tomātu mērcē (1 bundža)
- 100 grami Parmas tipa cietā siera
- pētersīļi pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Lielā katlā uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns apcep sīpolus un ķiplokus, līdz sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi. Pievieno seleriju, burkānus un cukini gabaliņus, apmaisot turpina cept vēl dažas minūtes.
- Katla saturam pielej buljonu, paaugstina uguni un visu uzvāra. Pieber makaronus un vāra 10-15 minūtes vai līdz makaroni ir ‘al dente’.
- Katla saturam pievieno lēcas un pupiņas tomātu mērcē, samaisa un atkal uzkarsē.
- Pasniedz, pārkaisītu ar rīvētu cieto sieru un pētersīļiem.
Atbildēt