
Mans un Philips Airfryer mīlasstāsts aizsākās pirms pāris gadiem, tādēļ mēs esam viens otru iepazinuši dažādos kulinārās kopdzīves līkločos! Nesen atsaucos ‘Philips’ aicinājumam izmēģināt jaunāko un lielāko no “Airfryer” modeļiem – te padalīšos pieredzē un ieteikumos, kā šo ierīci var un vajag izmantot virtuvē tik dažādos un dažreiz arī pārsteidzošos veidos.
Fiksās kanēļmaizītes ir dzīvs pierādījums tam, ka “Airfyer” var pagatavot burtiski visu – un to var izdarīt ātri un garšīgi. Lai procesu pavisam paātrinātu, šoreiz izmantoju gatavu kārtaino mīklu: pateicoties tai, maizītes ir gatavas 15 minūtēs (kopā gatavošanas + cepšanas laiks).
Ierīces jaudīgās karstā gaisa plūsmas dēļ, kārtainās mīklas gardumi izdodas mega pufīgi un mutē kūstoši. Ja slinkums pašam gatavot, cep “Airfryer” svētdienas brokastīm saldētos kruasānus vai citas smalkmaizītes.

“Airfryer” priekšrocības – mana pieredze:
- Nav jāuzkarsē – tas tradicionālajā cepeškrāsnī aizņem laiku un enerģiju!
- Var gatavot ar mazāk eļļas – dažreiz izmantoju aerosola eļļu, lai iegūtu super kraukšķīgu garoziņu. Piemēram, ļoti kraukšķīgu garoziņu vispār bez eļļas iegūstu, izmantojot panko rīvmaizi.
- Ļoti ērti uzsildīt ēdienu vienai vai divām porcijām – mūsmājās nav mikroviļņu krāsns, sildīšanas funkciju gandrīz visos gadījumos veic Airfryer.
- Airfryer lieliski draudzējas ar ‘fast food’ – piemēram, lai pagatavotu hotdogu, ieliku Airfryer maizīti un desiņu uz pāris minūtēm un gatavs! Arī frī kartupeļi izdodas.
- Gaļa un zivis, pateicoties īpašai tehnoloģijai, ir gatavi ātrāk nekā cepeškrāsnī. Var cept, piemēram, veselu vistas fileju vai mazākos gabaliņos sagrieztu gaļu.
- Airfryer izmantoju arī brokastu gatavošanai – izcili izdodas saldētu sviesta kruasānu vai citu smalkmaizīšu cepšana (pirms cepšanas atlaidina). Tāpat ļoti ātri sanāk uzcept pufīgu omleti.
- Airfryer ir ļoti draudzīgs bērniem un jauniešiem – to nevar “aizmirst” un neizslēgt, tāpat mazāks risks, ka jaunais kulinārs varētu piededzināt ēdienu vai pats apdedzināties. Ļoti atvieglo ātru launaga pagatavošanu vai uzsildīšanu, kamēr vecāki vēl darbā.
- Var gatavot arī dārzeņus un augļus – Airfryer sanāk gardi pildītie āboli, tajā var cept saldā kartupeļa frī, papriku, baklažānus utt.
Izejvielas 9 kanēļmaizītēm:
- 80 grami sviesta istabas temperatūrā
- 4 ēdamkarotes brūnā cukura
- 2 tējkarotes malta kanēļa
- 500 grami kārtainās mīklas (var izmantot saldētu, pirms izmantošanas atlaidina ledusskapī)
- milti virsmas pārkaisīšanai
- pūdercukurs maizīšu pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Bļodiņā kopā samaisa sviestu, cukuru un kanēli.
- Kārtaino mīklu, tikko izņemto no ledusskapja, izrullē uz virsmas, kas izkaisīta ar miltiem, 30×40 cm izmērā. Rullē ļoti mierīgi un spēcīginespiežot mīklas rulli – lai nesapresētu plānās sviesta kārtiņas, no kā sastāv mīkla.
- Ar nazi uz izrullētās mīklas vienmērīgā slānī uzsmērē sviesta un kanēļa pildījumu.
- Mīklu nespiežot sarullē rullī, sākot no garākā gala. Ar asu vai rievotu nazi sagriež 9 gabalos.
- Maizītes cep ‘Airfryer’ 200 grādos 10 minūtes vai līdz maizītes kļūst skaisti zeltainas.
- Izņem no ‘Airfryer’ un pārkaisa ar pūdercukuru.


Izskatās gārda recepte, būs kaut kad jāpamēģina.