Sniega mēneši ir sildošo zupu sezona – mūsmājās ļoti iecienītas ir zupas ar Āzijas garšām. Darba dienu vakaros ne vienmēr ir iedvesma gatavot zupas “no nulles”, tādēļ talkā var nākt ātri pagatavojamā miso zupa, kura ir gatava vienkārši to iemaisot karstā ūdenī.
‘Shiro’ jeb baltā miso zupa ir gatavoja no sojas pupiņām un rīsiem. Fermetācijas process aizņem līdz diviem mēnešiem. Šīs zupas garša ir ar izteiktām ‘umami’ notīm. Zupas pagatavošanas pulverim jau ir pievienotas wakame jūraszāles, kaltēti kviešu gabaliņi un sīpolloki. Līdz ar to zupas ātrajai versijai arī būs jūtama tekstūra – tā nebūs vienkārši “tukšs” buljons.
Šādā zupā piedevas var izvēlēties pēc savas gaumes – iesaku dārzeņus un sēnes pirms pievienošanas zupai apcept uz pannas kopā ar sojas mērci un sezama eļļu. Sēņu vietā vari izmantot dārzeņus – esmu gatavojusi zupas versijas ar spinātiem (tos “pa taisno” liek zupā bez apcepšanas), lapu kāpostu (keilu), edamame pupiņas, redīsus, papriku utt. Tāpat tofu var aizvietot ar gaļu.
Izejvielas 4 porcijām zupas:
- eļļa cepšanai
- 2 litri ūdens
- 1 iepakojums (3 paciņas) “Kikkoman” ātri pagatavojamās miso zupas
- 150 grami ‘shimeji’ sēnes (meklē lielveikalu plauktos pie svaigajām sēnēm) – vari aizvietot ar šitaki sēnēm
- 150 grami brūno šampinjonu
- 1 ēdamkarote “Kikkoman” dabiski raudzētas sojas bio mērces
- 1 tējkarote “Kikkoman” sezama eļļas
- 150 grami tofu, sagriezts mazos kubiņos
- 400 grami (2 paciņas) tvaicētu ‘udon’ nūdeļu
Gatavošana:
- ‘Shimeji’ sēnes sadala gabaliņos, šampinjonus sagriež šķēlītēs. Pannā uzkarsē eļļu, tajā apcep tofu un sēnes 2 minūtes, pa laikam apmaisot. Pielej sojas mērci, vēlreiz samaisa un cep vēl 2 minūtes. Pievieno sezama eļļu, samaisa.
- Katlā uzvāra ūdeni. Pievieno ‘udon’ nūdeles, vāra 2 minūtes. Katla saturam pievieno sēnes un tofu. Nogriež uguni, pieber miso zupas pulveri, samaisa.
- Pasniedz nekavējoties.
Atbildēt