
Šie aromātiskie un mutē kūstošie Ziemassvētku pīrādziņi ir ar patīkami kraukšķīgu ārpusi un dabiski saldu pildījumu. Lieliski garšos kopā ar tasi tējas vai kafijas silti vai atdzisuši. Gatavošanas procesā būs nepieciešams spēcīgs blenderis, kas tiek galā ar riekstiem un žāvētajiem augļiem.
Receptē izmantoju savu iemīļoto vācu ražotāja “Seeberger” produkciju – “Seeberger” no citiem ražotājiem atšķiras ar to, ka paši izejvielas iepērk tieši no ražotājiem 40 dažādās pasaules valstīs. Tā ir iespēja kontrolēt kvalitāti, lai tā atbilstu “premuim” klases produktu augstajiem standartiem.
Pīrādziņu pildījumam pievienoju valriekstus un žāvētas dateles. Valriekstu pusītes iepakojumā ir veselas, sulīgas un ar patīkamu garšu.
Pareizi iepakoti un uzglabāti valrieksti ir ne vien izcili gardi, bet arī labvēlīgi ietekmē mūsu veselību – vēl vairāk: pateicoties vērtīgajām nepiesātinātajām taukskābēm un antioksidantiem, tie ir atzīti par vienu no produktiem, kuru iekļaušana ikdienas uzturā paildzina gan mūža ilgumu, gan dzīves kvalitāti.
“Seeberger” valrieksti tiek novākti ASV un Čīlē un pēc tam pareizi transportēti, lai saglabātu veselus riekstus un to uzturvērtību.
Otra svarīgākā pīrādziņu pildījuma izejviela ir dateles. Arī tās ir ievērojamas ar savu labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu – tās gan stabilizē cukura līmeni (lai arī ir ļoti saldas, tajās ir daudz šķiedrvielu, kas nodrošina cukura pakāpenisku nonākšanu asinīs). Tāpēc iesaku to izmantot kā saldinātāju gan desertos (kur tas iespējams), gan kā vienkāršu uzkodu, kas dos daudz enerģijas. Tāpat dateles labvēlīgi ietekmē kaulu un pat smadzeņu veselību.
“Seeberger” rodukciju visplašākajā sortimentā var iegādāties u/v Stockmann, veikalu tīklos Rimi un Maxima, veikalos Sky, kā arī dažos no veikalu tīkla Top veikaliem.

Izejvielas 36 pīrādziņiem:
Mīklai:
- 225 grami sviesta istabas temperatūrā
- 225 grami krēmsiera istabas temperatūrā
- 1 olas dzeltenums
- 330 grami miltu plus milti mīklas rullēšanai
- šķipsna sāls
- 1 viegli sakulta ola pīrādziņu pārsmērēšanai
- pūdercukurs pīrādzīnu pārkaisīšanai
Pildījumam:
- 180 grami “Seeberger” valriekstu + 60 grami ļoti smalki sakapātu valriekstu pārkaisīšanai
- 50 grami nerafinētā “Seeberger” cukura (nopērkams u/v “Stockmann”)
- 200 grami “Seeberger” dateļu
- 2 tējkarotes malta kanēļa
- 1 tējkarote piparkūku garšvielu
- 150 grami ievārījuma (vislabāk apelsīnu vai aprikožu)
- ja ir – 4-6 ēdamkarotes viskija, brendija, ruma vai cita aromātiska “stiprā” alkohola
Gatavošana:
Gatavo mīklu:
- Ar mikseri sakuļ sviestu, krēmsieru un olas dzeltenumu viendabīgā masā. Pieber miltus un sāli. Maisa, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla.
- Mīklu izveļ no bļodas uz virsmas, kas viegli pārkaisīta ar miltiem. Ar rokām izveido bumbu, kuru sadala trīs daļās. Katru daļu saveļ bumbā, no tās izveido plakanu disku. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz vismaz 2 stundām.
Gatavo pildījumu:
- 180 gramus valriekstu un nerafinēto cukuru liek blenderī un sablenderē smalkā konsistencē. Pievieno dateles, ievārījumu un garšvielas. Pielej viskiju vai citu stipro alkoholu (var aizstāt ar ūdeni vai apelsīnu sulu). Blendē, līdz iegūta viendabīga masa. Ja nepieciešams, blendēšanas procesa gaitā blendera maliņas notīra, lai masa labāk “kustētos” un samaltos vienmērīgāk. Ja nepieciešams, blendera saturam pielej nedaudz ūdens vai apelsīnu sulas, lai masa labāk “kustētos” malšanas procesā. Tās konsistencei pēc samalšanas jābūt tādai, lai to varētu uzsmērēt uz izrullētas mīklas.
Gatavo pīrādziņus:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Ar cepamo papīru izklāj 2 cepamās pannas.
- No ledusskapja izņem vienu mīklas disku, liek uz ar miltiem izkaisītas virsmas, arī pašu disku viegli pārkaisa ar miltiem. Disku izrullē 3 mm biezumā jeb 26 cm diametra aplī. Ja mīkla ir cieta un nerullējas, to atstāj nedaudz uzsilt istabas temperatūrā.
- Uz mīklas apļa uzsmērē ⅓ riekstu un dateļu masas vienmērīgā slānī. Ar asu nazi vai picas griežamo rulli mīklu sagriež 12 gabalos. Katru pīrādziņu rullē uz vidu, sākot no platākā gala. Liek uz sagatavotās pannas ar vietu vietu uz leju, kur atrodas mīklas šaurākais punkts. Pārsmērē ar viegli sakultu olu. Pārkaisa ar smalki sakapātiem valriekstiem.
- Cep 25-30 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē. Pārkaisa ar pūdercukuru.

Atbildēt