
Mana mamma vienmēr uz svētkiem ir cepusi divu veidu smalkmaizītes – kanēļmaizītes un magoņmaizītes. Abas ir vienlīdz gardas un maizītes no pirmās pannas parasti pazūd no galda zibens ātrumā vēl īsti neatdzisušas.
Maizīšu pildījumā ir sviests, magones un apelsīnu cukāti. Cukātus parasti vai nu gatavoju pati no bio apelsīniem, vai iegādājos kilograma iepakojumu “Gemosā”. Cukātu atlikumu sasaldēju un izmantoju pēc vajadzības, pirms izmantošanas desmit minūtes paturot istabas temperatūrā.
Par mīklas raudzēšanu – kad mīklas mīcīšana ir beigusies, ir divi varianti, kā mīklu uzraudzēt. Pirmais, klasiskais – mīklu atstāt uz stundu pusotru siltumā, līdz tā dubultojas apjomā. Otrs variants, mans iecienītākais – likt mīklu ledusskapī uz nakti. Lai arī izklausās neticami, mīkla šādi uzrūgst vienmērīgāk, to ir vieglāk izrullēt un sagriezt maizītēs. Iesaku izmēģināt! Turklāt šādi kādu no svētku dienas darbiem var izdarīt jau laicīgāk iepriekšējā vakarā.
Izejvielas:
Mīklai:
- 450 grami (vislabāk izsijātu) miltu + nedaudz miltu mīklas rullēšanai
- 7 grami sausā rauga (vai 21 grams svaigā rauga)
- 25 grami “Dansukker” baltā cukura
- puse tējkarote sāls
- 50 grami sviesta
- 250 ml piena
- 1 L vai XL izmēra ola + 1 viegli sakulta ola maizīšu pārsmērēšanai pirms cepšanas
Pildījumam:
- 80 grami sviesta istabas temperatūrā
- 50 grami magoņu sēkliņu
- 120 grami “Dansukker” baltā cukura
- 120 grami apelsīnu cukātu vai 2 ēdamkarotes rīvētas apelsīna miziņas
Glazūrai:
- 100 grami “Dansukker” pūdercukura
- 20-25 grami apelsīnu sulas (var aizstāt ar ūdeni)
- 50 gramu apelsīnu cukātu
Gatavošana:
Gatavo mīklu:
- Vidēja izmēra bļodā sajauc kopā miltus, raugu (svaigo raugu sadrupina ar pirkstiem), cukuru un sāli. Sviestu lēnām izkausē, pielej pienu, samaisa. Pievieno olu un viegli sakuļ. Visu iemaisa miltos un maisa, līdz izveidojusies mīkla bez miltu gabaliem.
- Mīklu mīca ar rokām uz miltiem nokaisītas virsmas vai ar mīklas mīcīšanas uzgali virtuves kombainā, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga (5-10 minūtes). Mīklu liek ietaukotā bļodā un pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā raudzēties uz 1 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā. Es mīklu ziemas laikā parasti lieku rūgt cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 30 grādiem. Otrs variants – uzreiz, kad mīklu pabeidz mīcīt, to liek raudzēties ledusskapī uz nakti.
- Darba virsmu izbārsta ar miltiem. Uzrūgušo mīklu izveļ no bļodas. Mīklu un mīklas rulli arī viegli pārkaisa ar miltiem un ar mīklas rulli no mīklas pirmās puses pēc iespējas vienādā biezumā izrullē 50×40 cm lielu taisnstūri. Ņem mīksto sviestu, kas sagriezts gabaliņos, un ar pirkstiem to pārsmērē pēc iespējas vienādā slānī pāri mīklai. Pa virsu kaisa cukuru un magones (ja izmanto apelsīnu miziņu, tad to pirms pārkaisīšanas sajauc ar cukuru). Noslēgumā vienmērīgā kārtā pārkaisa apelsīnu cukātus.
- Sākot no garākās malas, mīklu sarullē rullī. Ņem asu virtuves nazi vai mīklas griezēju un no ruļļa izveido 12 vienāda izmēra gabalus. Cepamo trauku iesmērē ar eļļu, vienādos attālumos vienu no otra liek maizīšu gabalus.
- Trauku ar maizītēm apklāj ar tīru trauku dvieli un noliek siltā vietā uzrūgt uz vienu stundu. Pārsmērē ar sakultu olu.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem un cep maizītes, līdz tās kļūst skaisti brūnas (35-40 minūtes).
- Izņem no krāsns, atdzesē.
- Pagatavo glazūru, sajaucot pūdercukuru ar apelsīnu sulu (ūdeni). Pārlej pāri maizītēm, pārkaisa ar cukātiem.





Atbildēt