
Mēles salāti ir vieni no klasiskajiem salātiem, to pagatavošanai ir neskaitāmas variācijas. Mana versija ir pavisam vienkārša – lielāko daļu laika un pūļu prasa mēles sagatavošana: novārīšana un atdzesēšana.
Tā kā liellopa mēle parasti ir lielāka nekā nepieciešams vienai salātu porcijai, tad vai nu gatavo salātu dubultporciju, vai mēles atlikumu ievakuumē un sasaldē.
Izejvielas 6 porcijām:
Mēlei:
- 600 grami vārītas mēles
- 6 olas olas, sarīvētas uz rupjās rīves
- 4 īsie vai viens garais svaigais gurķis,
- sagriezts mazos gabaliņos
- 4 vidēja izmēra marinēti gurķi, sagriezti mazos gabaliņos
- 150 grami skābā krējuma
- 150 grami majonēzes
- 1 tējkarote cukura vai šķidra saldinātāja
- sāls pēc garšas
- pēc izvēles – 1 ēdamkarote sinepju vai 1 ēdamkarote mārrutku
Gatavošana:
Vāra mēli: nomazgā, liek lielā katlā tā, lai ūdens pilnībā nosegtu mēli. Uzvāra un turpina vārīt – ja rodas putas, tās nosmeļ ar putu karoti. Pievieno smaržīgos piparus, lauru lapas un sāli. Samazina uguni, uzliek vāku un turpina vārīt aptuveni 2-3 stundas vai līdz mēlē kļuvusi mīksta. Mēles gatavību pārbauda, iedurot tajā nazi.
Izņem no katla, ieliek uz 5 minūtēm aukstā ūdenī. Izņem no ūdens un mēli “nomizo” – ar pirkstiem novelk mēles apvalku. Mēli liek atpakaļ buljonā un atstāj tur atdzist. Izņem no buljona un sagriež mazos gabaliņos.
Visas salātu sastāvdaļas liek lielā bļodā un samaisa. Pievieno sāli pēc garšas. Pasniedz ar saldskābo vai rupjo maizi.

Atbildēt