Rudens ir īstais laiks, lai gatavotu sakņu zupas – tās gan sasilda, gan ļauj izbaudīt jaunas garšu kombinācijas. Šoreiz kā galvenos ēdiens “varoņus” izvēlējos saldo kartupeli un puravu – kopā ar dažiem Āzijas produktiem garša bija harmoniska un ar patīkamām umami notīm.
Teju neaizstājama manā virtuvē ir sezama sēkliņu eļļa – tā austrumu ēdieniem piedod riekstainu un “dziļāku” garšu. Ja ikdienā gatavo wok ēdienus, salātus, rīsu un nūdeļu ēdienus, tavā arsenālā noteikti vajadzētu arī sezama eļļu. To var izmantot, arī marinējot gaļu un gatavojot “dip” mērces, dodot gan papildus garšas dimensiju, gan aromātu, kas nav sajaucams ar nevienu citu.
Sezama sēklas tiek grauzdētas un presētas, lai iegūtu 100% tīru sezama eļļu, kas piešķir ēdienam burvīgu sezama sēklu garšu un smaržu. Eļļu pievieno ēdiena gatavošanas beigās.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas zupai 6 porcijām:
- eļļa cepšanai
- 2 lieli vai 3 vidēja izmēra puravi, sagriezti plānās ripiņās
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas vai 1 ēdamkarote ķiploku pulvera
- 2 lieli vai 3 vidēja izmēra saldie kartupeļi, nomizoti un sagriezti kubiņos
- 2 ēdamkarotes dabiski raudzētas “Kikkoman” sojas mērces ar samazinātu sāls daudzumu
- 750 ml dārzeņu vai vistas buljona
- sāls pēc garšas
- 150 ml saldā krējuma
- pasniegšanai – kraukšķīgs tofu (recepte zemāk), sezama sēkliņas ar japāņu plūmju garšu
Izejvielas kraukšķīgam tofu:
- 360 grami tofu
- eļļa cepšanai
Marinādei:
- 3 ēdamkarotes “Kikkoman” sojas mērces ar samazinātu sāls daudzumu
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas vai 1 ēdamkarote ķiploku pulvera
- 3 ēdamkarotes rīsu vīna ‘mirin’ vai 2 ēdamkarotes agaves vai kāda cita sīrupa vai medus
- 1.5 tējkarote “Kikkoman” sezama eļļas
- 1 ēdamkarote “Kikkoman” etiķa suši rīsiem (var aizstāt ar tējkaroti baltvīna etiķa)
Gatavošana:
Zupas gatavošana:
- Zupas katlā uzkarsē eļļu. Pievieno puravu un maisot apcep uz vidējas uguns aptuveni 5 minūtes. Pielej sojas mērci, samaisa. Pielej buljonu un pievieno saldos kartupeļus, uzvāra. Samazina uguni un liek virsu vāku. Uz vidēji zemas uguns vāra, līdz kartupeļi kļuvuši mīksti (aptuveni 10 minūtes).
- Zupas masai pielej saldo krējumu. Sablenderē viendabīgā masā. Pievieno sāli pēc garšas, ja nepieciešams. Pasniedz kopā ar krauķšīgo tofu, pārkaisītu ar sezama sēkliņām.
Tofu gatavošana:
- Tofu izņem no iepakojuma un ietītu tīrā virtuves dvielī liek zem sloga (lai notecinātu lieko šķidrumu) vismaz uz pusstundu. Pēc tam tofu sagriež gabaliņos. Pagatavo marinādi, sajaucot visas sastāvdaļas mazā bļodiņā. Pusi marinādes pārlej tofu gabaliņiem un atstāt ievilkties (vismaz uz pusstundu).
- Pannā uzkarsē eļļu un pievieno tofu gabaliņus ar marinādi. Cep uz vidējas uguns, pa laikam apgrozot tā, lai tofu vienmērīgi apceptos no visām pusēm. Beigās pārlej ar otru pusi marinādes. Noņem no uguns.
- Tofu pasniedz kopā ar zupu vai citiem ēdieniem (var izmantot dažādos veidos – pievienot dārzeņu ēdieniem, vrapos, salātiem, wok stila ēdieniem).
Atbildēt