Izcept veselu vistu ir gan reizē vienkārši, gan sarežģīti…. Vissvarīgākais ir trāpīt īsto ārā no krāsns ņemšanas laiku, lai vista būtu izcepusies, bet nebūtu arī sausa un pārcepta.
Nākamais punkts – kā panākt, lai tā labi garšotu!
Šajā receptē smaržu un garšu nodrošina kokosriekstu piens un ingvers. Jā, un, protams – karija pasta :) Šī vista, manuprāt, noteikti ir ieguldītā laika un darba vērta. Pamēģiniet!
Izejvielas:
- vesela vista, apt. 1.5 kg
- ingvera sakne
- 1 laims, sagriezts 4 daļās
- masamana karija pasta (70g)
- 2 tējk. olīveļļas
- 400 g kartupeļu (lielie sagriezti uz pusēm/4 daļās)
- 450 g kokosriekstu piens
- 2 tējk.brūnā cukura
- 200 g zaļo pupiņu pākšu
- 1 tējk. zivju mērces (fish sauce)
- ja ir pieejams – 2 ēdamk.nesālītu zemesriekstu
- pasniegšanai- vārīti rīsi
Gatavošana:
- Liek veselu cepšanai gatavu vistu cepamajā pannā. Vistas vēdera dobumā liek ingvera gabalu un pusi laima. Sasien kājas. Vistu pārsmērā ar šādu maisījumu: 1 tējk.masamana karija pastas + 2 tējk.olīveļļas. Pārber ar sāli un pipariem.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200C. Apklāj vistu ar foliju un liek cepties uz 35 minūtēm. Tad foliju noņem un cepešpannā vistai apkārt ieber gabalos sagrieztus kartupeļus, tos iemaisot sulā, kas iztecējusi no vistas. Turpina cept vēl 40 minūtes, līdz vista ir zeltaini brūna un kartupeļi – izcepušies!
- Vistu un kartupeļus izņem no cepeškrāsns un no cepešpannas un noliek ‘atpūsties’.
- Trauku, kurā bijis cepetis, kopā ar sulu jeb taukiem liek uz plīts. Uz lēnas uguns cepot, iemaisa tajos karija pastu, ierīvē ingveru un vāra 2 minūtes. Tad pievieno kokosriekstu pienu un cukuru. Turpina maisīt 5 minūtes, līdz mērce kļūst biezāka.
- Mērcē liek zaļās pupiņu pākstis un sutina vēl 4 minūtes.
- Pievieno zivju mērci un iespiež sulu no atlikušās laima puses.
- Var pirms pasniegšanas pārbērt ar zemesriekstiem.
- Pasniedz ar vārītiem rīsiem.
Iedvesma: BBC Good Food
jakm says
tad kamdēļ kartupeļus cept, ja jāpasniedz ar rīsiem? :D
Linda Tellgrena says
Pasniedz ar abiem – gan rīsiem, gan kartupeļiem! :)