Jautājums – ko gan mēs zinām par Austrālijas virtuvi? Neko daudz, vismaz es nē, atzīšos. Tomēr Austrālijas “The Kitchen Rules” mudināta pieķēros vienam Austrālijā dzimušas desertam – Pavlovai. Tas nosaukts par godu visu laiku slavenākajai krievu balerīnai – Annai Pavlovai, kad tā 20.gs. 20.gados viesojusies tālajā kontinentā.
Kāda ir Pavlova? – apkārt kraukšķīga bezē kārtiņa, iekšā zefīra tipa mīkstums. Nepieciešams stingri sekot receptes norādījumiem. Tad rezultāts būs gan vienreizēji skaists un ar acīm baudāms, gan akkk….. ļoti ļoti garšīgs. Jau tagad pilnīgi noteikti zinu, kāds būs mans nākošās vasaras firmas ēdiens! :D
Šeit piedāvāto recepti esmu ņemusi no Austrālijas slavenākās pavāres Donna Hay mājas lapas. Augļus un ogas dekorēšanai var variēt pēc sezonas! – es izmantoju kivi (ļoti garšīgi!) un atkausētas avenes.
Izejvielas (6 pers):
- 150ml olas baltumi (apt. 4 olas)
- 220 g smalkā baltā cukura
- 2 tējk. kukurūzas (var izmantot arī kartupeļu) miltu
- 2 tējk. etiķa
- 250 ml saldā krējuma (40%)
- 3 gatavi kivi, sagriezti šķēlēs
- sauja aveņu
Gatavošana:
- Krāsni uzkarsē līdz 140°C. Olas baltumus ar elektrisko mikseri saputo, līdz tie kļūst stingri (ceļot ārā miksera putošanas slotiņas, baltumi ceļas līdzi). Pakāpeniski, nepārtraukti putojot, pievieno cukuru. Puto, līdz baltā masa kļūst izteikti krēmīga, spīdīga un stingra.
- Saputotajiem olas baltumiem pievieno kukurūzas (kartupeļu) miltus un etiķi. Uzputo.
- Iegūto masu ar karoti liek uz cepešpannas (apakšā klāj cepamo papīru) 18 cm diametrā. Temperatūru cepeškrāsnī nogriež līdz 110°C. Cep 1 stundu un 20 minūtes. Tad karstumu izslēdz un ļauj pavlovai pilnībā atdzist, to no krāsns neizņemot!
- Uzputo saldo krējumu, izklāt pār atdzisušo pavlovu. Pa virsu kārto pusmēnestiņos sagrieztus kivi un ogas. Pasniedz nekavējoties.
Iedvesma: Donna Hay
Guna says
Iesaku paskatīties arī Junior Master Chef! Kā tie bērni gatavoja, tas bija vareni!
mja says
kur tos šovus var redzēt?
Linda says
@Guna – pāris sērijas Junior Master Chef esmu redzējusi…. patiešām – acīmredzot par pavāru piedzimst :)
@mja – internets, kabeļtelevīzija, dvd….
Inese says
vai kartupeļu milti, ir domāts kartupeļu ciete?
Linda Tellgrena says
Jā, kartupeļu ciete.
Santa says
Linda, saki, lūdzu, kādu etiķi jāliek klāt? Vai parastais 7%-īgais der? Vai arī ābolu etiķis der?
Paldies.
Linda Tellgrena says
Izmantoju parasto pārtikas etiķi. Ābolu varētu derēt (tā apgalvo “internets, konkrēti – http://www.nigella.com/kitchen-queries/view/Apple-Cider-Vinegar-for-Meringue/2461), bet pati neesmu mēģinājusi.
Liene says
Vai no sis pasas masas var cept ari 6 mazas kucinas? Vai sada gadijuma cepsanas laiks mainas?
Linda Tellgrena says
Noteikti, ka var, bet par cepšanas laikiem nevarēšu atbildēt, jo mini pavlovas pēc šīs receptes neesmu gatavojusi.
Nora says
Viņa tāda neliela sanāk? Ja es visu ņemšu dubultā daudzumā, lai sanāktu lielāka kūka, vai cepšanas laiks arī jāpaluelina uz pusi?
Linda Tellgrena says
Sanāk aptuveni 23 cm diametra kūka. Dubulta kūka būs ļoti liela :) Cepšanas laiku palielinātu par kādiem 30-40%. Es gan ieteiktu cept divas pavlovas receptē norādītajā izmērā.
Inese says
Sveika, Linda! Vakar veicu savu pirmo mēģinājumu Pavlovas kūkas lauciņā:) Visu sagatavoju pēc šīs receptes, taču rezultāts, kā nojaušu, nav tāds, kādam tam jābūt – bezē masa sanāca staipīga, pacieta, grūti sakožļājama. Kas tam varētu būt par iemeslu? Krāsni izslēdzu pēc 1 h un 10 minūtēm, jo bezē sāka nedaudz brūnēt…
Linda Tellgrena says
Žēl, ka tā. No pieredzes varu teikt, ka var būt vairāki iemesli, kādēļ pavlova neizodas. Pirmkārt, pārputota olbaltuma masa. Tad pavlova cepot sadalās, sakrīt un var iztecēt sīrupā. Otrkārt, krāsns. Ir krāsnis, kurās neizdodas, mistiski, bet fakts. Nedrīkst izmantot arī ventilatora režīmu. Ja sāka brūnēt, man domāt, ka pie vainas varbūt krāsns. Var mēģināt cept zemākā temperatūrā un nedaudz ilgāk.
Inese says
Liels paldies par atbildi! Mēģināšu vēl:)
Linda Tellgrena says
Lai izdodas!