Šis nu ir tas gadalaiks, kad vēl pirms pirmajām ogām un pašmāju augļiem ir jāizlīdzas ar to, kas pie mums ‘atlido’ no tālajām zemēm. Tagad, kā zināms, Austrālijas reģionā ir rudens un ražas laiks, tāpēc no turienes ceļojošie augļi ir pašā labākajā gatavības stadijā!
Šoreiz manis izmantotie kivi bija ceļojuši no Jaunzēlandes. Pēc tam, kad tie uz palodzes bija nedēļu ‘sauļojušies’ un kļuvuši saldi saldi, bija laiks ķerties pie apēšanas. Lai iekārdinātu tos, kuriem varbūt kivi tīrā veidā neiet pie dūšas, izmēģināju kārtainās želejas gatavošanu – un, ziniet, tā neko sanāca! :)
P.S. Ja kivi nav nogatavojies, tajā ir vielas (enzīmi), kas neļaus tam sarecēt pat pie liela želatīna daudzuma! Tas attiecas arī uz negataviem mango, papaijām, vīģēm, ananāsiem, persikiem. Paldies Lindai par padomu :)
Izejvielas:
- 1 glāze saldais krējums
- 3 ēdamk. smalkā cukura
- 12 g želatīna (6 tējk. birstošā zelatīna vai 4 želatīna lapas)
- 5 kivi
Gatavošana:
- Kivi sablendē ar 1 ēdamkaroti cukura, pievieno uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izkausētu želatīnu (6 gramus). Lej deserta trauciņos, piepildot tos līdz pusei. Liek ledusskapī uz pāris stundām saželēt.
- Saputo putukrējumu kopā ar 2 ēdamkarotu cukura, pievieno uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izkausētu želatīnu (6 gramus).
- No ledusskapja izņem trauciņus ar kivi želeju un pa virsu lej putukrējuma masu. Trauciņus atkal liek ledusskapī, lai sastingst. Pirms pasniegšanas rotā ar kivi šķēlīti.
Iedvesma: Unas gardums, Rudens 2010
Karīna says
o !
šo nu gan es pagatavošu…
un pamēģināšu ar pagājušā gada zemenēm :)
p.s. garšīga bilde
Linda says
dod ziņu, kā sanāca! :)
Nadja Jansone says
Labdien, pamēģināju un nesanāca! 1. Ko nozīmē ” pievieno uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izkausētu želatīnu”; 2. Saputo putukrējumu kopā ar 2 ēdamkarotu cukura, pievieno uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izkausētu želatīnu; Uzbriedināto želatīnu vajadzēja kausēt ar ūdeni karstā ūdens peldē? Cik stipri bija jāsakuļ putukrējumu? Sakūlu stipri un saprotu ka nepareizi, jo viņu nevar skaisti ielikt trauciņā. Bet garšīgi bija un kļūdas var labot!
Ar cieņu,
N. Jansone
Linda Tellgrena says
Nadja, patiesi žēl, ka deserts neizdevās. Želatīnu parasti aplej ar ūdeni, uzbriedina. Tad želatīna un ūdens maisījumu liek uz uguns un maisut uzkarsē, uzreiz noņemot no uguns, līdzko sasniegta vārīšanās temperatūra. Karstu pievieno želējamajai masai. Putukrējums jākuļ kā parasti, stingrās putās, bet ne līdz “sviestīgai” konsistencei – to labi var iemācīties ar praksi, vērojot putukrējuma “uzvedību” dažādās kulšanas stadijās.