Ir svētdiena un pāris stundas brīva laika. Un daudz daudz ogu no tirgus atnests. Tiek pieņemts lēmums – taps mandeļu un odziņu kēksi!Kad pirmo reizi cepšanai izmantoju mandeļu miltus (t.i., maltas mandeles), biju pārsteigta, cik interesantu struktūru tie veido. Jā, mandeļu milti nav lēti, bet, kad gribas ko īpašu – noteikti iesaku tos pamēģināt! Veselīgi un cilvēkiem, kam ir lipekļa nepanesamība mandeļu un rīsu milti ir vienīgais veids, kā mieloties ar kūkām un cepumiem. Ogas var izmantot visdažādākās! Es pievienoju kazenes un jāņogas. Vēl viens brīdinājums – ja Tev garšo saldi saldumi, droši mīklai pievieno vēl 50 g cukura!
Izejvielas:
- 125 g sviests, istabas temperatūrā
- 2 tējk. citrona miziņas
- 165 g smalkā cukura vai pūdercukura
- 4 olas
- 240 g maltas mandeles
- 40 kokosrieksta skaidiņu
- 100 g miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 150 g ogu (es liku 75 g kazenes un 75 jāņogas)
Gatavošana:
- Krāsni uzkarsē uz 180C. Sagatavo keksiņu formas (es izmantoju silikona formiņas, tās ietaukot nav nepieciešams).
- Kopā saputo sviestu, citrona miziņu un cukuru – tā, lai veidojas gaiša krēmveidīga masa. Tad pa vienai liek klāt olas, pa vidu kārtīgi visu putojot. Tad pievieno maltās mandeles, kokosriekstu skaidiņas un miltus, kam pievienots cepamais pulveris. Pašās beigās pieliek ogas (lielākās, kā, piemēram, kazenes pārgriež uz pusēm) un atkal samaisa.
- Mīklu lej formiņās un liek krāsnī cepties 25 minūtes vai kamēr gatavas. Tad ņem ārā no krāsns un pagaida 5 minūtes, pirms kēksiņus izņem no formiņām. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru vai koksriekstu skaidiņām.
Antuanete says
Pamēģināju izcept šos kēksiņus ar mellenēm – šķiet, ka jāņogas vai citas skābās ogas ir piemērotākas (kaut samazināju cukura daudzumu), jo citādi kopējā garša ir pārāk salda. Arī miltu proporciju nākamreiz mainīšu par labu parastajiem – kaut kā ļoti trekni sanāca, lai arī man principā nav kompleksu par šo tēmu :)
Bet citādi – paldies par iedvesmu, kā reiz tikko biju Gemosā iepirkusi kilogramu mandeļu miltu :)
Linda says
Nu re – man savukārt kēksiņi likās galīgi nesaldi! Tiesa, izmantoju tiešām skābās ogas ;) Par treknumu – mandeles jau veselīgas, labie tauki!, par kalorijām gan nerunāsim – to riekstos, vai ku’ daudz….. Lai veiksmīgi :)
Liene says
Nupat kā izmēģināju, brīnišķīga recepte, liels paldies! Un paldies, ka šajā saitā ir atrodamas receptes ar jāņogām- tās tiešām ir ļoti gardas un veselīgas ogas, bet diemžēl internetā un kulinārijas grāmatās labas receptes ar tām var atrast ļoti reti!
Linda Tellgrena says
Liene, paldies par atzinīgiem vārdiem! Jāņogas mēs tiešām nepietiekami novērtējam!