Augļu pasaulē man ir 2 vājības: āboli un mango. Āboli – Latvijas, vēlams no sava dārza, smaržīgi un sulīgi. Ar mango savukārt nav tik vienkārši. Veikalos tie mēdz būt negatavi un pat pilnīgi zaļi (=nēedami). Briselē visgaršīgākos mango var nopirkt Midi tirgū. Tomēr visdrošākais variants ir iegādāt tos saldētā veidā. Jo tā ir garantija, ka augļi ir novākti īstajā gatavības stadijā un jau atdalīti no kaula, nomizoti un sagriezti gabalos. Tieši šādus mango var iegādāties Beļģijas veikalu ķēdē Colruyte (cena – 5 EUR/kg).
Mango deserts ar kardamona putām ir ļoti vienkārši pagatavojams. Turklāt tajā nav laktozes un tas nav termiski jāapstrādā. Garša – ar indiešu virtuves piesitienu (kardamona dēļ). Ļoti labs.
Izejvielas (4 pers.):
- 2 veseli svaigi mango (palieli) vai 600 g saldēti mango, atlaidināti līdz istabas temperatūrai
- 5 zaļā kardamona sēkliņas
- miza un sula no 1 laima
- 100 g pūdercukura
- 2 olu baltumi (vai 3 baltumi, ja olas ir mazākas)
- sauja ar bezē cepumiņiem
- piparmētru zariņi dekorēšanai
Gatavošana:
- Pusi no mango mīkstuma sablendē, otru pusi – sagriež ar nazi mazākos gabaliņos. Gabaliņus iemaisa sablendētajā masā.
- Izloba sēkliņas no kardamona sēklām (atgriežot ar nazi vaļā), piestiņā saberž pulverī.
- Ar mikseri saputo olu baltumus, pakāpeniski pievieno pūdercukuru. Kad masa sabiezējusi un kļuvusi skaisti spīdīga, liek klāt laima miziņu un sulu, kā arī kardamona sēkliņu pulveri. Pirms pasniegšanas olbaltumu masā iejauc mazos gabaliņos saberztus bezē cepumiņus.
- Kārto desertu glāzēs – apakšā 1/4 daļu no mango masas, pa virsu – 1/4 daļu no olbaltumu masas. Dekorē ar piparmētras zariņiem.
Iedvesma: BBC Good Food
Dagnija says
Pasakains saldais! :) Nez kur Latvijā var iegādāties saldētus mango?
Linda Tellgrena says
Rimi, Reatonā.