Taizemes vistas zupa jeb tom kha kai ir viens no maniem mīļākajiem taizemiešu ēdieniem. Klasiskajā variantā galvenās zupas sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, galanga sakne, citronzāle un vistas gaļa. Asumiņu piedod čili.
Ja godīgi, ar šo zupu ikdienā ‘šmaucos’ – izmantoju jau gatavu veikalā nopērkamu tom kha pastu (Briselē to var iegādāt 400 g paciņā Tom Yuen ķīniešu pārtikas lielveikalā, Latvijā – izmanto Santa Maria Tom Kha sauso maisījumu). Tad atliek vien pievienot vistas filejas gabaliņus un pāris apceptus dārzeņus – zupa gatava! Ideāli piemērots ēdiens darba dienas vakaram, kad negribas ilgi kaut ko cept un vārīt.
- eļļa cepšanai
- 1 sīpols, sagriezts palielos gabalos
- 1 paprika, sagriezta strēmelītēs
- 200 g šampinjonu, sagriezti gabaliņos
- 600 ml kokosriekstu piena
- 400 ml ūdens vai parastā piena
- 2 ēdamk. tom kha pastas vai sausais maisījums
- 600 g vistas filejas, sagriezta kumosa izmēra gabaliņos
- 1 ēdamk. cukura
- pāris ēdamkarotes laima sulas
- pāris ēdamkarotes fish sauce
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā uz augstas uguns apcep sīpolus (apm. 30 sekundes), tad pievieno papriku (pacep vēl tikpat ilgi), beigās – arī šampinjonus. Pacep vēl vienu minūti. Noņem no uguns.
- Katlā uzvāra kokosriekstu pienu un ūdeni (vai pienu), pievieno tom kha pastu vai sauso maisījumu. Pievieno apceptos dārzeņus un sēnes. Beigās pieliek arī vistas fileju un cukuru. Vāra 3 minūtes, līdz vistas gaļa ir izvārījusies. Zupu noņem no uguns.
- Beigās pievieno laima sulu un fish sauce.
Irina Melnika (@irina_melnika) says
Paldies, noteikti izmēģināšu! Zupas mūsu ģimenē lielā cieņā. Jo īpaši tās, kas ātri pagatavojamas. :)
waldens says
Pagatavoju pec sis receptes:D , tiesa Garsvielu gatavu atradu Sky un rezultats bija labs.Tikai nedaudz par asu berniem, bet pasam loti labi garsoja:) Atri, vienkarsi un gardi:)
Linda Tellgrena says
Jā, citronzāles klātbūtne zupu padara nedaudz pikantu – tāpēc īpaši labi aukstajai gada sezonai! Priecājos, ka rezultāts bija labs. Paldies par atsauksmi!
Solvita says
Vienkārša pagatavošanā un ārkārtīgi garda! Gatavojoju tieši pēc receptes. Paldies!
Linda Tellgrena says
Uz veselību!