Ir tās pavisam īpašās reizes, kad jācep pavisam īpašas kūkas! Šī garšos visiem citrusaugļu mīļotājiem. Jāizmanto forma ar noņemamām malā 20 centimetru diametrā. Droši vien var izmantot arī parasto ar 23 centimetrīgo pannu, bet tad kūka sanāks “zemāka”. Kopumā varu teikt – ļoti ļoti garda, ar izteiktu laima garšu, tomēr nebija pārāk stipra, jo citrusu garšu labi izbalansēja baltā šokolāde.
Izejvielas:
- 175g sviesta istabas temperatūrā plus vēl nedaudz pannas ietaukošanai
- 175 g cukura
- miziņa no 4 maziem vai 3 lielākiem laimiem
- sula no 1 laima
- 4 olas, baltums un dzeltenums atdalīti
- 100 g milti
- 2.5 tējk. cepamā pulvera
- 100 g mandeļu miltu (ja nav, var aizstāt ar kviešu miltiem, bet tad biskvīts būs sausāks)
- 2 cepamās apaļās pannas 20 cm diametrā (var iztikt arī ar vienu, bet tad biskvīts būs jācep divos “piegājienos”)
Krēmam:
- 200 g baltās šokolādes
- 200 g creme fraiche vai biezas konsistences skābā krējuma
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem (160 grādiem ventilatora režīmā). Ar sviestu iesmērē abas cepamās pannas. No cepamā papīra izgriež apļus pannas dibena izmērā, izklāj abas pannas.
- Bļodā liek mīksto sviestu, cukuru un laima miziņas. Puto, kamēr masa kļūst pufīga un gaiša. Pa vienam pievieno olu dzeltenumus. Iesijā miltus un cepamo pulveri. Beigās pievieno laima sulu.
- Atsevišķā bļodā saputo olu baltumu, līdz tie kļūst stingri. Sviesta masai pievieno trešo daļu no olas baltumiem, izmaisa. Tad pievieno otru trešdaļu, izmaisa. To pašu izdara ar atlikušo olas baltumu. Svarīgi mīklu nepārmaisīt, jo tad tā sakritīsies (izmaisīsies viss gaiss).
- Iegūto mīklu sadala uz pusēm un vai nu kopā abās pannās vai vienu pēc otras izcep biskvītus cepeškrāsnī 30-35 minūtes. Izņem no krāsns, atdzesē 5 minūtes, noņem formas malas, apgāž biskvītu un “noloba” cepamo papīru. Atstāj, lai atdziest pilnībā.
- Gatavo pildījumu: ūdens peldē (mazā traukā ūdens tvaikos) vai mikroviļņu krāsnī (pusotru minūti, ik pa 30 sekundēm apmaisot) izkausē balto šokolādi, atdzesē. Iemaisa skābajā krējumā. Biskvītu liek uz servējamā šķīvja, pārsmērē ar pusi no pildējuma. Pa virsu liek otru biskvīta ripu, pārsmērē ar atlikušo pildījumu. Liek ledusskapī vismaz uz stundu pirms pasniegšanas.
Iedvesma: BBC Good Food
Betija Vuu says
o, izskats vienkri un oti gargi, k reiz iemesls uzcept kku ar tuvojas… :)
Ilze says
Kas ir creme fraiche, un vai to nevar aizstt ar ar grieu jogurtu? Vai ar konsistence mainsies…
Linda says
Grieu jogurts ai gadjum neders. Vartu vl mint ar istabas temperatras krmsieru.
Linda says
Creme fraiche ir ne-tik-skbs skbais krjums ar palielu tauku saturu (30-45%). Msu veikalos ir oti reti sastopams.
alona says
es nopirku creme fraiche 18% danija treknaka nav,var izmantot tadu,sajauksies labi?
Linda Tellgrena says
Viss atkarīgs, cik daudz cietes klāt – t.i., cik krēmīga konsistence šim konkrētajam creme fraiche. Vajadzētu būt ok!