Mūsu ģimenē ar šo kūku saistās pavisam īpašs stāsts – recepte tieši tāda, kā to var lasīt šeit, ir pārmantota četrās paaudzēs no mana dzīvesbiedra zviedru vecvecmāmiņas. Recepte pierakstīta uz pavisam mazas un apdzeltējušas lapiņas un tiek nodotas no mātes meitai, ceļojot līdzi uz nākamajām mājām. Kardamons Zviedrijā ir ļoti tradicionāla garšviela kūku gatavošanā un to pievieno slavenajām kanēļmaizītēm, tāpat arī izmanto kūku gatavošanā. Cepot šo kūku, visa māja piepildās ar viegli austrumniecisku aromātu… Man pašai vislabāk to patīk baudīt ar glāzi auksta piena vai tasi karstas melnās tējas.
Izejvielas:
- 250 g miltu
- 185 g cukura
- 2 tējkalotes cepamā pulvera
- 2 tējkarotes malta kardamona
- 125-140 grami sviesta, istabas temperatūrā
- 150 ml piena (ar vismaz 3% tauku saturu)
- 1 ola
- dekorēšanai – malti rieksti (lazdu rieksti, mandeles) un cukura pērlītes
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem.
- Lielā bļodā sajauc kopā miltus, cukuru, cepamo pulveri un kardamonu. Iemaisa sviestu. Pievieno pienu un olu. Ar mikseri vai roku mīklu turpina maisīt, kamēr izveidojas salīdzinoši viendabīga masa. Svarīgi arī mīklu “nepārmaisīt”.
- Cepamo formu (24 centimetru diametrā) izklāj ar cepamo papīru (var papīru neizmantot un pannu vienkārši ietaukot) un ielej formā mīklu. Pārkaisa ar samaltiem riekstiem un cukura pērlītēm.
- Cep cepeškrāsnī 45 minūtes.
Linda says
Prieks, ka ieliki recepti arī blogā. Tiešām ļoti garda un kardamons tajā spēlē pirmo vijoli.
Salvia says
Uzcepu kardamona kūku, biju ielikusi miklā pustējkaroti kardamona. Kardamona garša bija tik spēcīga, ka es domāju kas būtu , ja es būtu ielikusi 2 tēlkarotes ka receptē????
Manējiem ne pārāk garšoja .Lieliska struktūra , tikai kardomons ļoti traucēja, laikam nav mans…..
Linda Tellgrena says
Domāju, ka vienkārši kardamons nav “Jūsu” garšviela… Pie austrumu garšvielām dažreiz ir jāpierod un tās iemīl ar laiku! Zviedri ar kardomonu burtiski uzaug, savukārt latviešiem tā ir eksotika. Nākamreiz, ja patika struktūra, kardamonu var aizstāt ar kanēli.