Pilnīgi neizskaidrojami, bet pēdējās pāris nedēļās mani ir uzrunājušas vairākas “alternatīvo saldējumu” receptes. Visas oriģinālākās idejas esmu piefiksējusi – gaidiet drīzumā ziņas par eksperimentu rezultātiem. Sāku ar vienkāršāko – ideālu bērnu ballītēm, veselīga dzīvesveida piekritējiem un citiem, kas vēlas saldējumu bez vārīšanas un liela treknuma. Šoreiz izmantoju turku jogurtu, bet noteikti mēģināšu gan bio bezpiedevu, gan grieķu ar palielināto olbaltumvielu saturu. Tāpat ir interese pamēģināt arī ar 0% tauku satura jogurtu. Vēl varianti ir kļavu sīrupa vietā izmantot medu vai agaves sīrupu (medu liekam 3 ēdamkarotes uz minēto sastāvdaļu daudzumu).
Izejvielas (4-6 porcijas):
- 500 grami banānu bez mizas
- 420 grami bezpiedevu jogurta, atdzesēta
- 1 tējk. vaniļas pastas
- 0.5 tējk. malta kanēļa
- 80 ml kļavu sīrupa (var izmantot agaves sīrupu vai šķidru medu)
Gatavošana:
BEZ SALDĒJUMA MAŠĪNAS:
- Sagriež banānus šķēlētīs un liek aukstumizturīgā traukā vienā kārtiņā. Tad pāri klāj cepamā papīra kārtu un atkal liek banānus. Atkārto, kamēr visi banāni salikti traukā. Liek saldētavā uz min. 4 stundām.
- Saldētās banāna šķēlītes, jogurtu, vaniļu, kanēli un kļavu sīrupu liek blenderī un maļ, kamēr iegūta viendabīga masa. Ja blenderis nav īpaši jaudīgs, banāna šķēlītes pirms malšanas nedaudz atkausē. Saldējuma masu lej garenajā kēksa formiņā un liek saldētavā uz 3-4 stundām. Ja saldējums saldētavā palicis ilgāk, to pirms pasniegšanas 10 minūtes nepieciešams nedaudz atkausēt. Pasniedz ar kļavu sīrupu un rīvētu tumšo šokolādi (ja vēlas).
AR SALDĒJUMA MAŠĪNU:
- Banānu liek ledusskapī uz dažām stundām. Sagriež gabaliņos, pievieno jogurtu, vaniļu, kanēli un kļavu sīrupu un blenderē, kamēr iegūta viendabīga masa. Lej saldējuma mašīnā un gatavo saldējumu saskaņā ar mašīnas instrukcijām. Var pasniegt uzreiz vai likt saldētavā sasalt. Ja saldējums saldētavā palicis ilgāk, to pirms pasniegšanas 10 minūtes nepieciešams nedaud atkausēt. Pasniedz ar kļavu sīrupu un rīvētu tumšo šokolādi (ja vēlas).
Linda says
Sveika, Linda!
Gribētos izmēģināt to banānu saldājuma recepti.
Man ir pieejams grieķu jogurts- mēģināšu ar to…
Bet kas ir Vaniļas pasta? Tas ir kas īpašs un speciāls vai bez tā varētu arī iztikt?
Linda
Linda Tellgrena says
Linda, protams, var iztikt bez vaniļas pastas – droši tās vietā vari pievienot tējkaroti vaniļas ekstrakta vai 1 tējk. vaniļas cukura. Bet var pavisam bez :) Lai izdodas! Gaidīšu ziņas, vai rezultāts gāja pie sirds!
Toms says
Kāpēc banāni pirms tam jāsasaldē? Kas notiek, ja tos nesasaldē?
Linda Tellgrena says
Ja neizmanto saldējuma mašīnu, banānus labāk pirms saldējuma gatavošanas sasaldēt, jo tad saldējuma struktūra būs viendabīgāka un krēmīgāka.
martabalss says
Paldies par recepti! Savai mazajai piena alerģiju meitenei gatavoju ar sojas bezpiedevu jogurtu – approved :-)
Līva says
Šis ir mans top recepšu blogs,kur atrodu tik daudz ko pamēģināt. Paldies!!
Saldējums lielisks. Banānus gan mazāku laiku saldēju, bet tas iespējams no saldētavas atkarīgs. Man fast freeze pēc 2,5h bija tie banāni akmenī :D
Bet paldies par receptēm!
Linda Tellgrena says
Līva, paldies par labiem vārdiem! Banānu saldēšanas ilgums tiešām atkarīgs no saldētavas grādiem :)