Ilgi meklēju savu “īsto” šī pavasara kūkas recepti – līdz ar intuīciju sapratu, ka ir atradusies! Man ļoti patīk kardamona aromāts, kas, šķiet, labi saskan arī ar rabarberu skābumu. Kūka ir mitra, bet ne pārāk, drupačaina vienlaicīgi un jūt rabarbera skābumu un struktūru. Šī kūka noteikti tiks cepta katru gadu un recepte nonāk atkārtojamo gardumu sarakstā.
Sastāvdaļas:
- 100 grami brūnā cukura
- 100 grami sakapātu pekanriekstu vai valriekstu
- 3/4 tējk. malta kardamona
- 210 grami miltu
- 3/4 tējk. cepamā pulvera
- 3/4 tējk. cepamās sodas
- 170 grami istabas temperatūras sviesta
- 160 grami cukura (cukura daudzumu var samazināt, ja nepatīk saldas kūkas!)
- 1 ola un 1 olas dzeltenums
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- 180 grami skābā krējuma
- 200 grami gabaliņos (1 cm garos) sagrieztu rabarberu kātu (rabarberus var likt vairāk, ja vēlas izteiktāku skābumu)
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160 grādiem. Ietauko 23 centimetru diametra cepamo formu (es apakšu izklāju ar cepamo papīru, bet to var nedarīt).
- Mazā bļodiņā sajauc kopā brūno cukuru, riekstus un kardamonu. Noliek malā.
- Citā vidēja izmēra bļodiņā iesijā miltus, cepamo pulveri un cepamo sodu. Noliek malā.
- Ar mikseri vai virtuves kombainu sakuļ kopā sviestu ar cukuru, kamēr izveidojas gaiša masa (apt. 6 minūtes). Pievieno olu un olas dzeltenumu un turpina kult vēl pāris minūtes. Pievieno vaniļas ekstraktu. Pēc tam pievieno pusi no skābā krējuma un pusi no miltiem, mikseri vai kombainu pārslēdz uz zemāku ātrumu, ar lāpstiņu notīra bļodas malas, turpina kult. Pievieno atlikušo skābo krējumu un atlikušos miltus, un kuļ, kamēr izveidojas viendabīga masa.
- Rabarberu gabaliņus samaisa kopā ar pusi no riekstu un cukura masas.
- Pusi no mīklas lej sagatavotajā formā, virspusi ar lāpstiņu izlīdzina. Pa virsu ber rabarberus pēc iespējas vienmērīgā kārtā. Pa virsu lej atlikušo mīklu, atkal izlīdzina. Procesu noslēdz, pa virsu berot atlikušos riekstus ar cukuru.
- Kūku liek krāsnī un cep 45-50 minūtes. Pirms pasniegšanas atdzesē vismaz pusstundu un pārkaisa ar pūdercukuru.
Iedvesma: Foodness Gracious
Elīna says
Paldies par recepti!
Iedvesmojos un izcepu versiju bez glutēna un bez laktozes, kas šobrīd ir aktuāli mūsmājās, un sanāca lieliski! :)
Anda says
Elīn, ko Jūs likāt parasto miltu vietā?
Ar griķu vai auzu pārslu miltiem varētu sanākt?
Paldies!
Elīna says
Esmu atklājusi turku zirņu miltus un griķu miltus: receptē norādītos miltu daudzumus vai nu 100% aizstāju ar turku ziņu miltiem vai lieku 2/3 turku zirņu miltu un 1/3 griķu miltu (tikai ar griķu miltiem cepot sanāk garšīgi, bet kūkas ir drūpošas, kas mūsmājās dažiem ne visai iet pie sirds).
Pirmo reiz, gatavojot ar turku zirņu miltiem un pagaršojot mīklu, sabijos, ka tai ir izteikta zirņu garša. Bet nevajag satraukties – pēc izcepšanas no tās nav ne ziņas, ne miņas :)
Lai izdodas!
Anda says
Liels paldies par padomu, Elīn! Jā, tieši tā, griķu milti neturas tik labi kopā, izmēģināšu zirņu miltus.
Ilze says
Paldies, Linda, par recepti! Kūka sanāca ļoti garšīga, bet bez izteiktas kardamona un rabarberu garšas. Nākamreiz pamēģināšu pielikt vairāk gan vienu, gan otru ;)
Matilde says
Uz cik lielu kūkas formu šis daudzums ir paredzēts? Lai saprastu kā pareizi izcept un sanāktu pareizā biezumā.
Linda Tellgrena says
Izmantoju formu ar 23 cm diametru (skat. gatavošanas gaitas 1.punktu).
Arleta says
Paldies par recepti! Mūsmājās arī iznāca garda. Aptrūkās gan kviešu milti, tāpēc pieliku pilngraudu rudzu miltus. Rabarberus man personīgi prasījās divtik vairāk :)
Egita says
Paldies par brīnišķīgo recepti. Divreiz jau taisīta un abas reizes iznāca lieliski. Ar miltiem variēju (kombinēju ar pilngraudu un zirņu miltiem), lieku vairāk rabarberu (vienreiz arī virskārtā), par kādu trešdaļu mazāk cukura. Sanāk ideāli! Brīžam šķiet, ka otrā dienā pat vēl gardāk.
Sanita says
Šodien tapa pirmā, bet ne pēdējā rabarberu kūka, brīnumgarda!
Linda Tellgrena says
Sanita, cik jauki! Lai rabarberu sezona nes vēl citus labus kulināros pārsteigumus :)
Zane says
Šī ir izcila recepte. Dēļ tās tagad manās mājās tiek saldēti rabarberi un recepte draugiem tālāk dota…
Linda Tellgrena says
Zane, cik forši!
Liene says
Liels paldies par recepti! Rabarberus liku 300g, kardamonu pilnu tējkaroti un riekstu vietā sālītās mandeles, sanāca debešķīgi!
Rita says
Lieliska recepte, paldies! Es arī rabarberus liku vairāk un kardamonu neliku vispār, bet tā ir gaumes lieta. Jebkurā gadījumā – izcila kūka, paldies!