Indijas virtuve ir aromātu un daudzum daudzu garšvielu pilna. Eiropietim to pieradināt var būt nedaudz sarežģīti, bet noteikti ir vērts mēģināt. Iegādājoties “starta garšvielu komplektu”, nākotnē varēsiet gatavot neskaitāmas maltītes un pavisam vienkāršām izejvielām. Tieši Indijas virtuve ir viena no pieticīgākajām – tā balstās bieži vien uz veģetāriem ēdieniem, kuri papildināti ar garšvielām un interesantām mērcēm.
“Sviesta vista” jeb murgh makhani ir tradicionāls Indijas ēdiens, kura gatavošanā izmanto vistas gabalus ar kaulu (Indijā) vai bez kauliem (ārpus Indijas – Apvienotajā Karalistē, ASV un citur, kur šis ēdiens ir visu indiešu restorānu ēdienkartēs). Šoreiz gatavoju otro variantu, bet receptē zemāk aprakstīšu abas gatavošanas versijas. Izmantoju vista fileju, tādēļ ievērojami samazinātu sautēšanas laiku – bet iesaku receptē tomēr izmantot vistas šķiņķīšus bez kauliem, jo tie būs sulīgāki. Rezultāts ir mīksta vistas gaļa biezā un krēmīgā mērcē ar interesantām garšu niansēm. Īsts “svētdienas ēdiens”, kad ir nav jāskatās pulkstenī un māja smaržo pēc siltuma un tālām zemēm.
Sastāvdaļas (4 personām):
- 250 grami Indijas riekstu
- 2 tējk. garam masala garšvielas
- 2 tējk. malta koriandra
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- 4 cm gara ingvera sakne, sarīvēta
- 2 ēdamk. etiķa
- 100 grami tomātu koncentrētās pastas
- 140 g bezpiedevu jogurta (es izmantoju grieķu jogurtu)
- 1 kg atkaulotu vistas šķiņķīšu, sagrieztu gabalos vai 800 grami vistas filejas, sagriezta gabalos
- 75 grami sviesta
- 200 grami (1 liels) sīpola, sagriezts gareniskās sloksnītēs
- 1 kanēļa standziņa
- 4 kardamona pākstis, saplacinātas
- 1 tējk. asās paprikas pulvera (nepievieno, ja nevēlas pikantu ēdienu)
- 400 grami konservētu smalcinātu tomātu
- 180 g vistas buljons (nepiecieno, ja izmanto vistas fileju)
- 180 ml saldā krējuma
Gatavošana:
- Uz sausas pannas uz mazas uguns apcep Indijas riekstus, garam masalu un koriandru, kamēr rieksti sāk kļūt nedaudz zeltaini. Apcetās garšvielas kopā ar riekstiem ber lielā bļodā vai traukā un pievieno ķiploku, ingveru, etiķi, tomātu koncentrātu un jogurtu, visu kārtīgi izmaisa. Šajā marinādē iemaisa vistas gabalus. Liek vāku un notur aukstumā vismaz 3 stundas (vislabāk – visu nakti).
- Lielā dziļākā pannā uzkausē sviestu un apcep tajā sīpolu, kanēļa standziņu un kardamonu, kamēr sīpols kļūst caurspīdīgs. Pievieno vistu kopā ar marinādi un maisot cep 10 minūtes.
- Pannas saturam pievieno paprikas pulveri, konservētos tomātus un vistas buljonu (buljonu pievieno tikai, ja izmanto vistas šķiņķīšus). Vistas šķiņķīšus uz lētas uguns, nosegtus ar vāku, sautē, ik pa laikam apmaisot, apm. 45 minūtes . Vistas fileju turpina cept vēl 10 minūtes, pa laikam apmaisot.
- No mērces izņem kanēļa standziņu un kardamona pākstis. Pielej saldo krējumu un maisot sagaida pirmo burbuli. Pasniedz ar rīsiem.
marcus says
siekalas saskrēja mutē
Inga says
….indiešu virtuve ir viena no pieticīgākajām???????
Linda Tellgrena says
Izejvielu izmaksu ziņā, Inga!
laura says
Man šoreiz nesanāca. Pietrūka garšas un asuma. :( standarts,kā jāgaršo šim èdienam ir Stockpot ēstuvē.. Varbūt nākamreiz jāliek visas garšvielas vairāk?