Oktobris ir pēdējais vasaras sezonālo produktu “leiputrijas” mēnesis, kad joprojām varēja atrast gan vietējos tomātus, kas izglābušies no pirmajām salnām, gan īpaši saldas vietējās vīnogas. Toties ikviens varēja mieloties ar vietējiem āboliem, plūmēm un bumbieriem. Toties oktobra beigās tirgū un veikalu plauktos parādījās hurmas, apelsīni un mandarīni – tad gan ir skaidrs, ka ir sācies kulinārais “gavēnis”, kuru pārtrauks pirmie zaļumi tikai nākamanā gada agrā pavasarī. Dabas spēka pierimums gan nenozīmē, ka tāds iestājies arī mūsu virtuvēs – tur viss notiek, jo mūsdienu infrastruktūras iespējas nodrošina ļoti dažādu produktu klāstu visa gada garumā.
“Milzu!” brokastu pārslu BIO sērija – vienmēr prieks, kad vietējie ražotāji piedāvā kvalitatīvus un inovatīvus produktus. Šoreiz jaunumi “Milzu!” ģimenē ir vizuāli pievilcīgas un no rudziem tapušas brokastu pārslas (bērniem) – MILZU! Veiklums (kakao Bumbas) un MILZU! Prāts (Medus riņķīši). Kā arī divi produkti pieaugušajiem – BIO Rudzu pārslas ar medus garšu (glazūru) un BIO Rudzu pārslas bez cukura. Īpaši jāuzteic jaunās produkcijas vizuālais noformējums – gaumīgs un pamanāms.
“Canon” 7D modeļa fotoaparāts – veselu mēnesi bloga fotogrāfiju bildēšanai man bija iespēja izmēģināt jauno “Canon” fotoaparātu 7D. Izvēlējos šo ražotāju, jo arī pirms tam manā rīcībā bija tieši “Canon” aparāts. Bija pienācis brīdis, kad sapratu, ka vajadzīgs kaut kas nedaudz jaunāks un modernāks. Neesmu profesionāla fotogrāfe, bet blogā vēlos publicēt skaistas ēdiena bildes, tāpēc man ir svarīgi, ka aparāts būtu parocīgs, viegli saprotams un izmantojams. Šī fotoaparāta priekšrocības: fotogrāfiju asums, zems attālu “troksnis”, laba ISO darbība, ātrs autofokuss un stabils fotoaparāta korpuss. Un lai mērķis – skaistas un uzrunājošas ēdiena fotogrāfijas -būtu vienkārši sasniedzams. Bija nepieciešams neilgs brīdis, lai pierastu pie jaunās kameras – pēc tam mūsu sadarbība notika bez aizķeršanās un rezultāts mani iepriecināja. Vienīgā aizķeršanās, kad bija nepieciešams jautāt pēc padoma, bija autofokusēšanās sistēma, kurā manuāli pamainīt autofokusa vietu izdevās tikai pēc konsultācijas ar jomas speciālistu. Ēdiena fotografēšanai izmantoju 67 mm objektīvu, par kuru varu teikt tikai pašus labākos vārdus. 7D modeļa tehniskais raksturojums: 18MP APS-C CMOS sensors, 8 kadri sekundē nepārtrauktās fotografēšanas, 1080p HD video ierakstīšana ar manuālas vadības, 3.0 collu Clear View II LCD ekrāns ar 920,000 punktiem, 19 punktu AF sistēma, 1.0x palielinājuma un 100% “redzošs” skatu meklētājs, bezvadu zibspuldzes vadība. Iegādājams: pie Canon oficiālajiem izplatītājiem.
“Fiskars” jaunā brokastu sērija “Go Breakfast” – “Fiskars” ražotos produktus esamu iemīļojusi, pateicoties to kvalitātei un pārdomātajam dizainam. Šobrīd ir papildināts produktu klāsts ar jaunu konceptu, kas koncentrējas tieši uz brokastu pagatavošanu – tiek piedāvāts pilns galda piederumu klāsts, lai pielāgotos mūsu dažādajiem brokastu paradumiem. “Go Breakfast” klāstā ietilpst kafijas spiedkanna, ābolu dalītājs, sulu spiede, sviesta trauks, olu griezējs, brokastu naži, konservu attaisāmais, dārzeņu mizotājs un siera nazis. No pieredzes varu teikt, ka jaunais maizes nazis ir vienkārši lielisks (un ar to ļoti labi var sagriezt arī tomātus un augļus). Produkti nopērkami: lielākajos Latvijas veikalu tīklos.
“Rimi” olīvu un bazilika sālsstandziņas – kad gaidāmi ciemiņi vai nepieciešams ātri sagādāt sāļās uzkodas, tad šīs standziņas būs droša izvēle: normāls sastāvs (cepšanai izmantots sviests nevis augu tauki, raugs nevis ntie irdinātāji, arī pārējās izejvielas ir pieņemamas), patīkams kraukšķīgums, labs sāļums. Un garša – kā īstam pesto, tas ir īpašs bonuss. Mūsmājās tagad šī ir iecienīta uzkoda, tāpat labas ir šīs sērijas nūjiņas ar siera garšu un ar sīpola garšu. Garšo arī bērniem. Nopērkams: Rimi tīkla viekalos, cena: 1.39 EUR.
“Werz” bio kukurūzas pilngraudu manna – lieliska alternatīva parastajai mannai visiem, kuri uzturā nevar lietot glutēnu saturošus produktus. Turklāt pilngraudu un bioloģiska. Kukurūzas un produktiem īpaši svarīgi tas, ka tie ir audzēti bioloģiskajās saimniecībās, jo tā ir garantija, ka produkti nesaturēs ĢMO. Paši ģimenē no šīs mannas vārām vakara putru bērniem – tā labi briest un arī gatavajā putrā jūtami mazi graudiņi ar nedaudz riekstainu garšu. Nopērkama: bio veikalos (Šarlotes ielā, Pirkumins.lv un citos), cena ap 3.50 EUR/500 grami.
“Yogi Tea Organic Choco Chai Tea” – lieliska bioloģiskā tēja, kuru pagatavot aukstā un lietainā rudens dienā. Tēja sasildīs ne vien ķermeni, bet arī garu, jo tējas sastāvā ir kanēlis, kardamons, ingvers, krustnagliņas, pipari un kakao mizas. Šo aromātisko maisījumu var pārvērst tējā, to vārot 10-15 minūtes. Nepieciešamas vien 2 tējkarotes tējas uz litru ūdens. Baudu kopā ar pienu, kā visas chai tējas. Papildus bonuss – visa māja smaržo pēc Ziemassvētkiem. Šīs sērijas tējas iesaku visiem Austrumu smaržu un garšu cienītājiem. Iegādājama: veikalā “Pirkumiņš”, cena: 4.25 EUR.
Risoto rīsi – rudens un ziema ir vispiemērotākais laiks risoto vārīšanai. Bet lai izdotos gards un krēmīgs risoto ļoti svarīgi ir labi apaļgraudu rīsi. Ikdienas maltītēm izvēlos šos “Selection by Rimi” rīsus, jo tiem ir gan ļoti demokrātiska cena, gan laba kvalitāte. Izmēģini: biešu risoto, vistas risoto ar baravikām, risoto ar sēnēm un spinātiem vai ķirbja risoto. Nopērkami: Rimi veikalos, cena: ap 1.40 EUR/500g.
Adreses gardēžiem:
Viesnīca un restorāns “Zoltners” – Zemgales puse kļuvusi par vienu sakoptāku un skaistāku vietu bagātāka: Tērvetes pusē viesus no tuvākām un tālākām malām gaida “Zoltners”. Tās saimnieki Valters un Gunita Brusi radījuši Latvijas dabas un senatnes iedvesmotu vidi, kurā var atpūsties ne vien miesa, bet arī gars: “Mēs zinām, ka lielākā māksla un izaicinājums ir radīt izcilus apstākļus labi pavadītam laikam. Tāpēc strādājam, lai ik minūte, ko cilvēki pie mums pavada, tiek izbaudīta pilnībā.” Gribu uzteikt skaisto telpu dizainu, mājīgo vidi un skandināviski atturīgo atmosfēru, kas valda viesnīcā un restorānā. Gardēžus šeit lutina šefpavārs Endijs Vīnerts, gatavojot maltītes no vietējiem un sezonāliem produktiem. Maltīti papildinās vietējā alus brūzī darīts alus. Papildus informācija: viesnīca un restorāns “Zoltners”.
Facebook lapas Latvijas produktu pasūtīšanai – īstā ražas sezona jau aiz muguras, bet joprojām izmantoju izdevību iegādāties vietējos produktus, tos pasūtot dažādās Facebook grupās. Pieteikšanās ir vienkārša, piegāde – ātrā un parasti var sarunāt arī pievešanu pie mājas sliekšņa. Šādi vasarā pasūtījām ogas, zaļumus, bet rudenī – ābolu sulu, dārzeņus. Lielisks veids, kā iepirkties bez starpniekiem. Grupas: Latvijas Produkti, Lauku Gardumi, Pašu audzēts un gatavots, Lauku olas. Varbūt Tu zini vēl kādu? Padalies komentāros!
Kulinārijas raidījums “Ēdiena daba” – TV ekrānos no oktobra vidus skatītājus priecē jauns izzinošs raidījums “Ēdiena daba”, to pārraida TV3 un TVPlay no 18. oktobra ik svētdienas rītu plkst. 9:10. Raidījumu vada Krista Baumane, ēdienu bloga krista.lv autore un Ingmārs Ladigs, restorāna “Ostas skati” šefpavārs. Krista un Ingmārs katru nedēļu dodas ceļojumā pa visu Latviju uz dažādām bioloģiskajām saimniecībām, izsekojot produktu ceļam no lauka līdz virtuvei. Kopā mūs priecēs 10 raidījumi, viesojoties vienā vai vairākās bioloģiskajās saimniecībās un izsekojot kāda produkta ceļam no tā audzēšanas līdz pārstrādei, un visbeidzot – līdz virtuvei, kur tas pārtop šim raidījumam īpaši radītu ēdienu receptēs. Skaties “Ēdina dabu”: TVPlay.
Produktu foto: Publicitātes
Titulfoto: Michael Stern, CC licence
Canon fotoaparāta fotogrāfija: “Canon EOS 7D 10” by Coyau / Wikimedia Commons. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.
GGG says
Kāpēc zagt bildes? https://www.flickr.com/photos/68711844@N07/ Autoru vajadzētu uzrādīt. Par titulbildi runājot…
Linda Tellgrena says
Pret fotogrāfiju autortiesībām izturos ar lielu cieņu – šī bilde ir ar CC Commons licenci un embedēta pa taisno Flickera saskaņā ar viņu autortiesību nosacījumiem. Uzbrauciet ar kursoru uz bildes un paskatieties! Plus zem raksta norādīts autors vēl atkārtoti.
Antra says
Labdien! Ka gatavojat buljonu risotto? Ka to var saglabat ja palicis lieks buljons?
Linda Tellgrena says
Buljons risoto, manuprāt, vislabāk piestāv vistas. To gatavoju no lauku vistas spārniem un karkasa. Pāri palikušo buljonu droši var sasaldēt.