Saldskābmaize kopā ar īpaši sagatavota sīpoliem ir ārkārtīgi garda delikatese, ar kuru vari palutināt sevi vai viesus. Tā iederēsies kā uzkoda pirms maltītes vai kā sātīgs pavadonis putojoša alus glāzei. Izkusušais siers ir neatņemama šī ēdiena sastāvdaļa – lai arī Trikata Emental Light sieram ir samazināts tauku saturs, tas perfekti kūst un garšo tikpat labi kā treknākie līdzinieki.
Sastāvdaļas (2 lielākām porcijām vai 4 nelielām uzkodām):
- 4 sarkanie sīpoli
- 2 ēdamk. eļļas cepšanai
- 80 ml balzāmetiķis
- 2 ēdamk. cukura
- 1 tējkarote svaiga timiāna lapiņu
- šķipsniņa sāls
- 4 lielas saldskābmaizes šķēles
- pēc izvēles – 1 ēdamkarote gī sviesta
- 4 biezas šķēles Trikata Ementāles Light siera
Gatavošana:
- Nomizo sīpolus, pārgriež gareniski uz pusēm un tad sagriež plānās un pēc iespējas vienāda biezuma ripiņās.
- Uzkarsē pannu un uz vidējas uguns lej uz pannas eļļu. Pievieno sīpolus un kārtīgi samaisa – tā, lai tie būtu pārklāti ar eļļu. Cep 5 minūtes, līdz sīpoli sāk ‘svīst’ un kļūt caurspīdīgi. Pievieno balzāmetiķi, cukuru, sāli un svaigo timiānu. Uz lēnas uguns sīpolus cep 15 minūtes, pa laikam apmaisot.
- Ja vēlas maizes šķēles iegūt skaisti zeltainas, tās apcep uz pannas uz vidējas uguns no abām pusēm gī sviestā. Šo soli var arī izlaist.
- Divas maizes šķēles novieto vienu otrai blakus. Uz tām vienmērīgā kārtā liek karamelizētos sīpolus, tiem pa virsu – siera šķēles (tās var iet nedaudz pāri maizes riku malām). Noslēdz visu ar atlikušajām divām maizes šķēlēm. Maizīti liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru un cep cepeškrāsnī, ja iespējams – grila režīmā, līdz siers ir izkusis (aptuveni 8-10 minūtes). Izņem no krāsns, pārgriež vidū uz pusēm un pasniedz siltas.
Linda says
Forša recepte! Saldskābmaize vispār ļoti labi sader kopā ar sieru. Es to parasti pasniedzu kopā ar krāsnī ceptu brī vai kamambēru
Linda Tellgrena says
Mans atklājums ir maizes apcepšana gī sviestā. Viss kopā – dievīga garšu kombinācija!
Linda says
Noteikti kārdinošāk kā tikai apgrauzdēta saldskābmaize. Izmēģini saldskābmaizes grauzdiņus, piemēram dārzeņu krēmzupā vai siera zupā.
Ilga says
Ļoti garšīgs variants sātīgām brokastīm pirms darba vai brauciena :)