Šī recepte ir bāzes recepte truša pagatavošanai. Vislabāk iegādāties jau sadalītu trusi vai palūgt to sadalīt pirkšanas brīdī. Šis trusis iegādāts bioloģiskajā zemnieku saimniecībā “Mieriņi”. Garšu salikumi ir ļoti klasiski – tādi, lai sautēto trusi varētu dot arī pavisam maziem bērniem. Trusis izdodas tik mīksts, ka atdalās no kaula, vien viegli pieskaroties. Sautētu trusi var sadalīt porcijās un sasaldēt.
Varianti – sautēšanas pusceļā pievienot gabalos sagrieztus sakņu dārzeņus.
Izejvielas:
- eļļa cepšanai
- 1 trusis (1.5 kg), sadalīts gabalos
- ja vēlas tumīgāku mērci – 3 ēdamk. miltu
- 2 sīpoli, nomizoti un sagriezti palielos gabalos
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un pārgrieztas gareniski uz pusēm
- sāls pēc garšas
- 2 tējk. kaltētas salvijas (var aizstāt ar Vidusjūras garšvielu maisījumu vai kaltētu baziliku vai raudeni)
- 4 smaržīgie pipari (ja gatavo sautējumu bērniem, piparus var nelikt)
- 400 ml konservētu tomātu gabaliņos
- 200 ml ūdens
- 1 ēdamk. medus (var likt brūno cukuru)
- 1 lauru lapa
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
- Uzkarsētā eļļā uz pannas uz vidējas uguns, ik pa laikam apmaisot, cep sīpolus, līdz tie kļūst galos caurspīdīgi, pievieno sāli, ķiplokus, salviju, smaržīgos piparus un turpina cep vēl minūti. Visu pannas saturu pārliek lielā katlā, kuram ir biezs dibens un karstumizturīgs vāks (var izmantot arī sautējamo trauku, kuram ir vāks). Pielej tomātus, ūdeni, pievieno medu un pieliek lauru lapu, visu apmaisa.
- Ja vēlas tumīgāku mērci, trusi pirms likšanas uz pannas apvārta miltos. Uz pannas uzlej vēl nedaudz eļļas un uz vidēji augstas uguns tajā apcep truša gabalus zeltaini brūnus no abām pusēm. Trusi pārliek katlā pie sīpolu un tomātu masas. Katlam liek virsū vāku un liek cepeškrāsnī.
- Trusi krāsnī sautē 50 minūtes. Tad nogriež temperatūru uz nulli un katlu atstāj iekšā krāsnī uz vienu stundu, durvis vaļā never. Pēc tam katlu izņem no krāsns un trusis ir gatavs ēšanai. Mūsu ģimenē trusi ēdam gan ar rīsiem, gan kartupeļiem, gan dažādiem graudaugiem.
Linda says
Kā es gaidu vasaru, jo, manuprāt, ar dažādu šķirņu svaigajiem tomātiem “Mieriņi” trusis šajā receptē garšo vēl labāk!
Linda Tellgrena says
Ticu, ka tā! Kad aiz loga +2C, vasara liekas tik tāla, tik tāla :O
Zane says
Kas jādara ar truša treknumiem? Skatos un liekas, ka to ir ļoti daudz. Toa atstāj klāt vai ņem nost?
Linda Tellgrena says
Es ņemu nost lielāko daļu. Uz ziemu truši uzaudzē tauciņus, tas pieder pie lietas :)