Zemeņu sezona ir sākusies un šobrīd šīs vasaras brīnumogas jācenšas baudīt svaigas. Tomēr arī ieceptas kūkā tās savu garšu nepazaudē, turklāt šādi var izmantot ogas, kuras aizķērušās ledusskapī no vakardienas.
Šī kūka cepas lēni, lai nezaudētu mitrumu un rezultātā tā ir sulīga, nedaudz drupena un garšo pēc zemenēm. Saldummīļi kūku ēd kopā ar karoti putukrējuma vai saldējuma.
- 90 grami istabas temperatūras sviesta plus formas ietaukošanai
- 70 grami kviešu miltu
- 130 grami rudzu pilngraudu miltu (izmantoju “Kaņepīšu” bio miltus, iegādājami Rimi “Klēts”, kā arī bioloģiskajos veikalos)
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 0.5 tējk. cepamās sodas
- šķipsniņa sāls
- 150 grami cukura
- 1 XL izmēra ola
- 120 ml piena
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- 1 tējk. citronu sulas
- 350 grami zemeņu, notīrītas bez kauslapiņām
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Ietauko cepamo pannu ar 24 cm diametru.
- Bļodā iesijā miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli, samaisa.
- Sviestu saputo ar cukuru, līdz sviests kļuvis gaišs. Ieputo olu, pienu un vaniļu. Pievieno miltu maisījumu un maisa līdz viendabīgas konsistences iegūšanai. Mīklu lej sagatavotajā formā. Zemenes pārgriež uz pusēm un kārto pa virsu kūkai virzienā no centra uz malām pēc iespējas tuvāk vienu otrai blakus.
- Cep 10 minūtes, pēc tam temperatūru samazna līdz 160 grādiem un turpina cept vēl 60 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē. Pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz ar karoti putukrējuma vai vaniļas saldējuma.
Liene Pumpure says
Izkatās forši. Nez kā būtu izmantot auzu miltus? Bezglutēna versiju apdomāju :)
Linda Tellgrena says
Vari mēģināt! Tikai uz konkrēto miltu daudzumu būs nepieciešams par 1.5 karoti vairāk cepamā pulvera vai nedaudz vairāk piena.
Aija says
Super. Es vēl pieliku upenes klāt :)