Gana dekoratīvas un ļoti gardas, šīs tartes papildinās ikvienu vasaras svētku galdu. Tartīšu gatavošana aizņemt nedaudz vairāk laika, bet tās ir ļoti vizuāli pievilcīgas un to rotāšanai var izmantot teju visus sezonas ogas un augļus. Pamatnes gatavošanai izmantotas 6 apaļas formiņas ar izņemamu apakšu (10 cm diametrā), iegādātas Gemosā.
Mīklai:
- 185 grami miltu
- 55 grami pūdercukura
- 125 grami auksta sviesta gabaliņos
- 1 olas dzeltenums
- 1 tējk. citronu sulas
Pildījumam:
- 250 grami svaigā siera jeb rikotas
- 4 lieli olu dzeltenumi
- 70 grami cukura
- rīvēta miziņa no 1 nevaskota (bioloģiskā) citrona
- augļi un ogas dekorēšanai
- 6 apaļas formiņas ar izņemamu apakšu (10 cm diametrā)
Gatavošana:
- Gatavo mīklu, ar pirkstu galiem kopā saberžot miltus, pūdercukuru un sviestu tā, lai mīkla pēc pāris minūtēm atgādinātu rīvmaizi. Pievieno olu dzeltenumu un citronu sulu. Mīklu mīca uz miltiem izbārstītas virsmas, līdz tā kļuvusi pilnīgi viendabīga. Izveido apaļas formas bumbu un liek ledusskapī uz pusstundu. Izņem no ledusskapja un sadala sešās daļās. Mīklu rullē ar mīklas rulli starp divām cepamā papīra loksnēm (šādi nav nepieciešama miltu izbārstīšana, rezultāts – tīra darba virsma un mīklas rullis). Izrullē pāris centimetrus lielāku taisnstūri nekā tartes forma, izklāj cepamo formu ar izrullēto mīklu. “Liekās” maliņas nogriež un formiņas liek uz pusstundu ledusskapī.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Katru formiņu izklāj ar cepamo papīru un ieber zirņus, rīsus vai pupiņas. Cep krāsnī 15 minūtes. Izber formiņu saturu un turpina cept vēl 3 minūtes.
- Samazina cepeškrāsns temperatūru līdz 175 grādiem.
- Lielā bļodā sakuļ rikotas sieru, iemaisa tajā olu dzeltenumus, cukuru un apelsīna miziņu, līdz izveidojas viendabīga masa. Pildījumu lej kūku formiņās (katrā – divas ēdamkarotes pildījuma) un cep aptuveni 30-35 minūtes – līdz vidus ir izcepies un kociņš no tā iznāk ārā sauss. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē pirms izņemšanas no formiņas.
- Kūciņas dekorē ar šķēlītēs sezonas ogām un augļiem, lielākos sagriežot mazākos gabalos.
Troya says
Paldies par recepti! Iedvesmojos un uztaisīju tartes vīram, tikai es taisīju nedaudz citu pildījumu.
Daina says
Sveika, Linda!
Šorīt gatavoju groziņus pēc tavas receptes. Kaut kas nebija riktīgi – groziņi pielipa pie formas un ir ļoti drūpoši. No drumstalām vien man jāpamaina ideja šodienas ieplānotajam saldajam. Nebūs mums groziņu, būs siera kūka. Bet, varbūt vari pakomentēt, kādēļ tā sanāca?
Linda Tellgrena says
Daina, man žēl, ka neizdevās groziņu pamatnītes. Tam varu iedomāties vairākus iemeslus – mīkla kādā no posmiem netika pietiekami ilgi atdzesēta vai krāsns strādāja ventilatora režīmā… Šī recepte ir ļoti daudzas reizes pārbaudīta gan mazām, gan lielām tartēm, vienmēr izdodas.
Ines says
Man sanāca lieliska tarte, lielā. Vienīgi 26cm veifnei var mīklas sastāvdaļas samazināt par 1/4 daļu. Pildījumam klāt piespiedu 1/2 citrona sumas – sanāca aromātiski, bet nedaudz šķidri, tad palaboju ar pāris ēdamkarotām grieķu jogurta. Gala rezultāts mmmmmmm…. paldies par recepti’
Aiga says
Sakiet, ja tartes taisa ar domu, ka viņas tiks pasniegtas aiznākamajā dienā – vai tas ir ok?
Vai arī viņas ir jāpasniedz maksimums nākamajā dienā? :)
Linda Tellgrena says
Ja tartes apakšiņu nesapilda, atsevišķi var uzglabāt ledusskapī arī 2 dienas. Ar pildījumu iekšā tik ilgi nevajadzētu glazāt, mīklas daļa kļūst mitra.