Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Jāņogu zefīri

26 jūlija, 2016 23 komentāru

janogu_zefiri-2-20160726Kamēr turpinās ogu laiks, mūsmājās šīs vasaras vispopulārākais saldums ir ogu zefīri. Šoreiz gatavoju jāņogu zefīrus. Jāņogas pašas par sevi ir ļoti skābas, līdz ar to gala produktā – zefīrā ir izteikta ogu garša, kas man ļoti patīk.

Izejvielas (rezultāts – 3 pannas ar zefīru pusītēm):

  • 400 grami svaigas jāņogas, nomazgātas un nosusinātas
  • 700 grami cukurs (sadalīts divās porcijās – 250 grami un 450 grami)
  • 10 grami agara, iesaku izmantot attēlā redzamo agaru (šajā receptē AGARU NEVAR AIZSTĀT AR ŽELATĪNU)
  • 1 XL olas baltums
  • 140 ml ūdens
  • 2 ēdamk. pūdercukura pārkaisīšanai

Gatavošana:

  1. Gatavo jāņogu masu – noņem no kātiņiem un iztīra, liek blenderī un sablenderē viendabīgā masā. Masu izberž caur sietiņu, izspiež visu sulu. Liek mazā katliņā un uzvāra uz vidējas uguns – tikai līdz pirmajam lielajam burbulim (ilgi nevāra, lai ogas nezaudētu svaigo garšu). Noņem no uguns un pilnībā atdzesē.
  2. Sagatavo pannas zefīru žāvēšanai – izklāj tās ar cepampapīru (aptuveni  3 gab. standarta izmēra cepeškrāsns pannas).
  3. Agaru aplej ar 140 ml ūdens, izmaisa.
  4. Olas baltumu mazā bļodiņā viegli sakuļ ar dakšiņu (sakulšana nepieciešama, lai baltumu varētu sadalīt divās daļās).
  5. Miksera bļodā lej pusi no olas baltuma, pievieno jāņogu masu un 250 gramus cukura. Puto, līdz masa kļuvusi pufīgāka un izteikti gaišāka. Pielej atlikušo olas baltumu un puto, līdz masa kļust pavisam gaisīga.
  6. Agaru lej mazā katliņā, pievieno cukuru (450 gramus) un lēnām uzsilda līdz 110 grādu temperatūrai, nepārtraukti maisot. Ja nav termometra, ar ko izmērīt temperatūru, masa jāuzvāra līdz lieliem burbuļiem, visu laiku maisot un jāsagaida, līdz agars aktivizējas – kad paceļot putojamo slotiņu vai karoti, no tās līdz lejai stiepjas želejas stīdziņa.
  7. Kamēr mikseris strādā ātrākajā režīmā, tievā nepārtrauktā strūkliņā jāņogu un olas baltuma masā lej iekšā uzsildīto agaru ar cukuru. Turpina putot, līdz iegūta ļoti stingra masa, kura “nekustas” – aptuveni 5-10 minūtes (atkarīgs no miksera jaudas).
  8. Zefīra masu pilda konditorejas tūtā ar “6 staru” uzgali un uz sagatavotajām pannām spiež zefīrus apaļā formā. Noliek sastingt istabas temperatūrā vismaz uz 2-6  stundām. Zefīru pārkaisa ar pūdercukuru. Pusītes var savienot, saspiežot ar apakšiņām kopā.

Filed Under: Deserti Tagged With: Jāņogas, Zefīri

« Vista ar griķiem krēmīgā tomātu mērcē
Aveņu un kokospiena saldējums »

Comments

  1. Gita says

    26 jūlija, 2016 at 18:23

    Sveiki, paldies par receptēm, izmēģināju jūsu aveņu zefīru recepti, centos darīt visu kā norādīts, agaru iegādājāmies stockmenī, Rapunzel, kā ieteikts, bet nevaram saprast, kāpēc tik izteikta agaras piegarša, zefīru sanāca viegli gumijoti un ļoti izteikts agaras aromāts un smarža. Ko es daru nepareizi? Sastāvdaļu daudzums tika nosvērts..

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      26 jūlija, 2016 at 18:36

      Grūti pateikt, nezinot procesu, kas par vainu. Agaru daži tajos pašos zefīros jūt izteikti, citi – nemaz (no dzīves), tas subjektīvi. Bet gumijotiem zefīriem nevajadzēja būt nekādā gadījumā. Ja jāmin, tad teikšu, ka varbūt nepietiekami uzputota masa. Vai izmantojāt rokas mikseri? Var būt arī pārāk lielos grādos vai par ilgu savārīts agars, virs 110 nedrīkstētu karsēt.

      Atbildēt
  2. Agrita says

    27 jūlija, 2016 at 07:47

    Biju vienā meistarklasē, tur tieši teica, ka zefīrus praktiski nevarot uztaisīt ar rokas mikseri (esmu tikai gardumu mīļotāja, neesmu konditors, nezinu vai tas pareizi).

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      27 jūlija, 2016 at 09:30

      DOmāju, ka viss atkarīgs no miskera jaudas. Bet viennozīmīgi virtuves kombains zefīru gatavošanā ir neaizstājams.

      Atbildēt
      • Zane says

        28 jūlija, 2016 at 21:35

        Sveiki, Linda!

        Zefīri man sanāca. Jāņogu vietā gan ņēmu tādu pašu masu upenes (jo tās bija mājās, un galu galā – black currants vai red currants, currants vien ir), ir garšīgi, rokas mikseris (Moulinex) visu saputoja lieliski, Golden cup agars arī visu savilka kopā un visas bažas par dīvaino smaku arī bija nepamatotas. Lai gan ar Braun MQ (kuru es izmantoju parasti, putojot krējumu un olas), domāju, man nekas nebūtu sanācis – jauda par mazu. Un bez cukura termometra es neieteiktu ķerties klāt, jo man jau pie 100 grādiem likās, ka ar burbuļiem viss kārtībā.

        Tikai – spiežot zefīrus caur turzu uzreiz pēc putošanas, man tie izplūda un tas skaistais reljefs, kāds ir bildē, vienkārši pazuda. Manuprāt, masa ir nedaudz jāatdzesē (jāļauj nostāties un sākt želēt), un tikai tad var ķerties pie zefīru veidošanas. Šis solis man, acīmredzot, receptē pietrūka.

        Rezultāts garšo tāpat kā mans iecienītais upeņu zefīrs no Safie Ģertrūdes ielā. Ja vēl varētu smukumu dabūt, būtu pavisam labi. Paldies par recepti!

        Atbildēt
        • Linda Tellgrena says

          28 jūlija, 2016 at 22:48

          Zane, priecājos, ka izmēģināji. Es teiktu, ka zefīri neturēja formu, jo bija jāpaputo ilgāk. Kad slotiņu izņem no masas, tai jābūt jau gandrīz nekustīgai. Iespējams, palīdzētu arī paturēšana, bet tad jānotrāpa īstais brīdis. Plus, ja izmantoji upenes, pietiktu ar 300 nevis 400 gramiem ogu, jo tām miziņas ir plānākas nekā jāņogām (tāpēc ieliku specifisku recepti tieši šīm ogām, dēļ lielāka “atbiruma” pēc izberšanas caur sietu; standarta recepte ir tepat blogā aveņu zefīriem). Noteikti mēģini vēl – apsolu, ka ar katru reizi sanāk arvien labāk un pēc kādas 5.reizes arī termometrs nav vajadzīgs ;)

          Atbildēt
  3. Linda says

    3 augusta, 2016 at 11:13

    Paldies, Linda, par feino recepti! Zefīri sanāca superīgi! Piestrādāšu vēl pie formas un tad jau varēs arī publicēt foto :)

    Atbildēt
  4. Jūlija says

    25 septembra, 2016 at 13:37

    Labdien. Kā ir ar dzērvenēm, cik tās jāliēk? Un vai var izmantot saldētas ogas, zaptes?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      26 septembra, 2016 at 14:09

      Šajā versijā ievārījumi nederēs, nepieciešamas svaigas ogas. Dzērveņu zefīra recepti publicēšu drīzumā!

      Atbildēt
      • Jūlija says

        30 septembra, 2016 at 13:47

        Izmntoju saldetas jāņogas. Sanaca dievìgi. Paldies. Bet ir arī kāda versija zapsu izmantošanai?

        Atbildēt
  5. Līga says

    29 novembra, 2016 at 18:22

    Sveiki! Sakiet, cik jaudīgu mikseri jūs izmantojat? Manējam, piemēram, ir 350 W – vai ar to pietiek?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      9 marta, 2017 at 15:36

      Var mēģināt :)

      Atbildēt
  6. Agnese says

    9 marta, 2017 at 15:22

    Putoju un putoju,bet kā ir škidra masa tā ir :(.Agaru uzkarseju lidz 110 grādiem,olu baltums pirms agara pievienošanas masai bija daudz stingrāks kā tagad beigās.Ir lielais virtuves mikseris,ne rokas.Nesaprotu,kur ir kas greizi nogājis. :(

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      9 marta, 2017 at 15:37

      Agnese, kuru agaru izmantoji?

      Atbildēt
      • Agnese says

        9 marta, 2017 at 15:53

        Ne Ruff,Bio veikalā Liepājā viena veida tik-Top-op -firmas.

        Atbildēt
        • Iveta says

          20 februāra, 2018 at 17:19

          es taisu ar top-op agaru, viss sanāk :)

          Atbildēt
  7. Agnese says

    9 marta, 2017 at 15:55

    Masa uz błodas malām tāda gumijota.
    Laikam zefīrs nav man domāts,otro x jau nesanāk. :(

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      9 marta, 2017 at 16:04

      Ja ir labs agars, tad visai masai vajadzēja būt “gumijotai”… Pēc apraksta, ja man jāmin, teiktu, ka vaina agarā. Karsējot un paceļot karoti, bija stīdziņas?

      Atbildēt
      • Agnese says

        9 marta, 2017 at 16:24

        Bija stīdzińas,grādi arī,bet gala iznākums nekāds :(

        Atbildēt
  8. Sniedze says

    28 jūlija, 2017 at 14:38

    Sveiki!
    Cik ilgi var uzglabāt šādus zefīriņus?
    (Saprotu, ka var arī ātri pazust:))

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      29 jūlija, 2017 at 17:23

      Dažas dienas ledusskapī noslēgtā traukā.

      Atbildēt
  9. Renāte says

    14 septembra, 2017 at 15:40

    Paldes, burvīgs iznākums!

    Atbildēt
  10. Renāte says

    15 septembra, 2017 at 08:39

    Gribēju paturpināt, dienā, kad zefīri tapa, bija gan agara piegarša, gan iespējams mazliet gumijots efekts, bet nākamajā dienā…mmmmm, absolūti perfekts iznākums!

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...