Kamēr pie manis ceļoja Nigella Lawson jaunākā grāmata, atkal meklēju tieši viņas recepšu krājumos recepti kūkai bez glutēna. Esmu jau cepusi Naidželas šokolādes kūku bez piena produktiem un pārliecinājusies, ka viņas kūkas ir nevainojami labas arī bez visām tradicionālajām sastāvdaļām.
Šīs kūkas tekstūra nedaudz līdzīga braunijam: malas nedaudz sausākas, vidus – mitrs un ļoti šokolādīgs. Putukrējuma vietā var izmantot kokospiena putukrējumu. Vai arī pasniegt kūkas gabaliņu ar vaniļas saldējumu. Pārbērt kūku var ar jebko pēc sirds patikas – sēkliņām, riekstiem, svaigām ogām un augļu šķēlītēm.
Izejvielas:
- 150 grami tumšās šokolādes gabaliņos
- 150 grami sviesta (vislabāk istabas temperatūrā)
- 6 XL izmēra olas istabas temperatūrā (ja olas nāk no ledusskapja, tās patik karstā (bet ne vārošā!) ūdenī 10-15 minūtes)
- 220 grami cukura
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 100 grami maltu mandeļu (mandeļu miltu)
- 1 tējk. malta kanēļa
- pēc izvēles – puse tējk. malta muskatrieksta
- 4 tējk. kakao pulvera
Putukrējumam:
- 300 ml saldā krējuma
- 3 karotes cukura
- 2 tējk. “Cocos Rum” dabīgās esences (nopērkamas “Arkolat”) – var pievienot vienkārši karoti vaniļas cukura vai ekstrakta, kādu ogu pulveri, nevaskota citrusa rīvētu miziņu vai kādu citu sev tīkamu izejvielu garšas bagātināšanai
- dekorēšanai – 30 grami pistāciju un sauja granātābola sēkliņu
Gatavošana:
- Ūdens peldē izkausē šokolādi kopā ar sviestu (kausēšanas procesa laikā ik pa laikam apmaisa), noliek malā, lai atdziest.
- Miksera bļodā liek olas ar cukuru. Puto 5-10 minūtes, līdz masas apjoms vismaz trīskāršojies. Vislabāk putošanas mērķim noderēs virtuves kombains, bet pacietīgi putojot, līdzīgu efektu var panākt arī ar rokas mikseri. Rezultātā iegūtajai masai ir jābūt gaišai un izteikti “pufīgai”. No tā, cik spēcīgi saputotas olas, atkarīgs, vai kūka pacelsies un būs ar patīkamu tekstūru.
- Kamēr olas putojas, sagatavo cepšanai 23 centimetru diametra kūkas formu, tās apakšu izklājot ar cepamo papīru, bet malas iesmērējot ar eļļu vai sviestu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Mandeļu miltos iemaisa kanēli, muskatriekstu un kakao pulveri.
- Olu un cukura masā iecilā mandeļu miltus. Maisa uzmanīgi, lai “neizsistu” ārā gaisu. Beigās tikpat uzmanīgi iemaisa kausēto šokolādi. Mīklu lej sagatavotajā formā un cep krāsnī 33-35 minūtes. Kūku atdzesē, ar nazi izbrauc gar starp kūku un formas maliņu, noņem malu. Nevajag uztraukties, ka atdziestot kūka vidū sakritīsies – šajā vietā tiks pildīts putukrējums un kūka izskatīsies un garšos labi!
- Kūkas dekorēšanai ar mikseri uzputo saldo krējumu ar cukuru un piedevām līdz putukrējuma konsistencei, liek uz kūkas. Pārber ar sēkliņām, pasniedz.
Iedvesma: Nigella Christmas
Aiga says
Vai šeit tiek izmantots klasiskais baltais cukurs vai arī var likt brūno muskavado cukuru, kuru labāk iesakāt?
Linda Tellgrena says
Šajā gadījumā labāk parasto brūno nerafinēto.
Aiga says
Kā arī, kūku ir paredzēts pasniegt uzreiz pēc gatavošanas?
Vai arī garšos gana labi, ja būs pagatavota dienu pirms pasniegšanas?
Linda Tellgrena says
Jā, šo kūku droši var gatavot dienu iepriekš!
Ieva says
Dievīga kūka! Tieši meklēju bezglutēna kūku, sanāca ļoti labi. Vienīgi pats vidiņš mazliet pašķidrs (gandrīz kā lavas kūkai), bet garšu tas nekādi nebojā, man pat likās tā garšīgāk , nākošreiz varbūt pacepšu ilgāk. Augšiņai samiksēju putukrējumu ar krēmsieru, lai biezāks un garša bagātīgāka. Super recepte!