Šīs vafeles garšo tā, kā īstām vafelēm jāgaršo – pēc olām, sviesta un brīvdienu rīta viesos pie vecmāmiņas. Noteikti iesaku izmantot lauku olas, jo tām ir pavisam cita garša! Tagad īstais brīdis cept vafeles un tās papildināt ar skābo krējumu, jogurtu, pukutkrējumu, kā arī sezonas augļiem un ogām. Dažādībai mīklai vari pierīvēt nevaskota (bio) citrona miziņu. Recepte nākusi no 1939.gada pavārgrāmatas “Latviskā un modernā virtuve”.
Vafeļu gatavošanā izmantoju Dansukker Jelgavas cukuru. Jelgavas cukura kristāli bija (un vēl aizvien ir) maķentiņ lielāki un tāpēc kraukšķīgāki, radot intensīvāka salduma sajūtu tieši pateicoties savai kristālu struktūrai. Tāpēc to droši var arī pārbērt gatavām vafelēm, piešķirot kraukšķīgumu (jo šīs vafeles nav izteikti saldas pašas par sevi!). Lai gardi!
Izejvielas (6 vafelēm):
- 100 grami sviests istabas temperatūrā
- 4 lauku olas, atdalīts baltums no dzeltenuma
- 100 grami kviešu miltu
- 1.5 ēdamkarotes 25% krējums
- 1/4 glāze piena
- 30 grami cukurs
- šķipsniņa sāls
- izkausēts sviests cepšanai
Gatavošana:
- Uzputo olu baltumus stingrās putās.
- Sviestu un cukuru saputo, pievieno olu dzeltenumus. Pēc tam pievieno skābo krējumu, pienu un kviešu miltus. Puto, līdz izveidojas viendabīga masa. Iemaisa uzputotos baltumus. Mīkla būs pankūku mīklas konsistencē, bet “pufīgāka”.
- Uzkarsē vafeļu pannu, iesmērē ar izkausēto sviestu. Vafeles cep zeltaini brūnas, pasniedz siltas ar piedevām pēc izvēles.
Lelde says
Ar kādiem bezglutēna miltiem, Tavuprāt, vislabāk būtu gatavot mīklu?
Linda Tellgrena says
Es laikam mēģinātu ar griķu miltiem. Ja izmēģini, lūdzu, dod ziņu, kā izdodas!
Lolita says
“pievieno roku dzeltenumus” – hmm… Vai varē’tu miltus aizstāt ar maneļu miltiem?
Linda Tellgrena says
Kļūme izlabota! Es laikam riskētu aizstāt tikai 30-40% procentus no kviešu miltiem.
Aina Nemiro says
Īsti nesapratu, vai šīs ir biezās vai plānās vafeles? Vai drīkst šo mīklas recepti izmantot biezo vafeļu cepšanai? Man ir tikai šāda.
Linda Tellgrena says
Šīs ir vidēji biezās vafeles.
Kristina says
Vai vafeles sanāk mīkstas vai cietas? Ļoti gribās pagatavot mīkstās- pufīgās vafeles.
Linda Tellgrena says
Šīs ir mīkstās vafeles!