Šī recepte nāk no 1939.gadā J.Grīnberga izdotās grāmatas “Latviskā un modernā virtuve”. Kēkss pēc savas konsistences ir ļoti līdzīgs tam, kuru veikalos pazīstam pēc nosaukuma “Auseklis”. Mūsmājās visi to atzina esam par ļoti gardu, kaut izmantotas ļoti vienkāršas izejvielas. Atzīšos, ka pēc divu recepšu izmēģināšanas no senās pavārgrāmatas man ir “āķis lūpā”, jo tās izdevās absolūti lieliskas. Ne visam garšīgajam ir jābūt sarežģītam.
Recepte ir tapusi sadarbībā ar “Dansukker Jelgavas cukuru”. Izrādās, šis cukurs visvairāk cilvēkiem asociējas ar bērnības garšu. Kaut arī to vairs neražo Latvijā, tas vēl arvien nes latviešiem ierasto lielo kristālu kraukšķīgumu. Atšķirībā no parastā baltā Eiropā ražotā cukura,Jelgavas cukura kristāli bija (un vēl aizvien ir) maķentiņ lielāki un tāpēc kraukšķīgāki. Arī saputot šo cukuru ar sviestu nebija nekāda problēma. Turklāt ir tik forši veikalu plauktā pamanīt etiķetes latviešu valodā.
Izejvielas:
- 1o0 grami sviesta istabas temperatūrā
- 130 grami “Jelgavas cukura”
- 2 olu dzeltenumi
- 150 grami kviešu miltu
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- 100 grami rozīņu
- 4 olas baltumi
- ja vēlies – 1 ēdamkarote ruma
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 185 grādiem.
- Sviestu ar cukuru saputo, pievieno olu dzeltenumus un turpina putot vēl pāris minūtes.
- Miltus vidēja izmēra bļodā sajauc ar cepamo pulveri un rozīnēm. Pievieno sviesta masai, puto lēnā režīmā, līdz izveidojas viendabīga pastingra (smilšu mīklai līdzīga) masa.
- Ar mikseri uzputo olu baltumus, līdz to kļūst stingri un čaugani. Lēnā tempā ar mikseri vai ar koka karoti, iemaisa olas baltumus sagatavotajā mīklā. Lēnām turpina maisīt, līdz mīkla ir kļuvusi viendabīga. Svarīgi ir nepārmaisīt par daudz, tad kēksam pazudīs čauganums.
- Gareno kēksa formu izklāj ar cepamo papīru vai iesmērē ar eļļu. Formā lej mīklu, virspusi izlīdzina. Liek krāsnī cepties 30-40 minūtes, līdz kociņš iznāk ārā sauss. Izņem no krāsns, atdzesē 10 minūtes un izņem no formas. Kad kēkss atdzisis, pārkaisa ar pūdercukuru un griež šķēlēs.
Maara says
Sanāca perfekti gards! 💛 Paldies!
Baiba says
Paldies, kekss nebija vel atdzisis – bija notiesāts! Atkārtot! Izcili gards!
P.s.man rozīnes nogrima tik un tā:(
Anna says
Ļoti laba recepte. Paldies!
Zane says
Paldies, Linda, par šo recepti! Gatavoju vairākas reizes un ar katru nākamo sanāk aizvien gaisīgāks un sulīgāks.
Ļoti patīk šādas nesamocītas un elegantas receptes, kurās var izgaršot katru sastāvdaļu. Pārcilājiet vecās pavārgrāmatas un dalieties ar klasiskām pērlēm arī turpmāk! :)
Linda Tellgrena says
Cik patīkami to lasīt, Zane! Patiesi, mūsu gastronomijas vēstures krājumos pirms padomju laika, var atrast īstus dārgakmeņus!
Inga says
Gatavoju pirmo kēksu savā mūžā un pēc šīs receptes – izcila recepte un izcila garša!
Mazliet, protams, paeksperimentēju un nomazgātas rozīnes aplēju ar melno rumu un slēgtā traukā noturēju nakti. Pie mīklas arī pievienoju ēdamkaroti rumu! Visiem ļoti garšoja, man pašai arī!
Paldies par recepti!