
Pasta ir tas ēdiens mūsu ģimenē, kurus ēd visi. Tas man ļauj variēt un izdomāt arvien jaunas garšu kombinācijas. Mērcēs “iemānu” dažādus dārzeņus, tos rupji sarīvējot un sasautējot. Visu papildinu ar zivtiņu vai gaļu. Šoreiz gatavoju zivs bumbiņas – ļoti ātrs un vienkāršs variants, kā pievienot ēdienam papildus vērtību – omega 3 vērtīgās taukskābes.
Izejvielas (4 personām):
- 450 grami pennes pastas
Bumbiņām:
- 450 grami pikšas (vai citas zivs) smalkmasas, atlaidinātas
- 2 lauku olas
- 5 ēdamkarotes kviešu rīvmaizes
- šķipsniņa sāls
- puse tējkarotes kaltētas raudenes
- 1.5 glāze “panko” rīvmaizes vai 1 glāze parastās rīvmaizes
Tomātu mērcei:
- eļļa cepšanai
- 1-2 sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 1 ķiploka daiviņa, nomizota un sakapāta
- 1 ēdamkarote brūnā cukura
- Šķipsniņa sāls
- 400 ml konservētu tomātu
- 2 burkāni, nomizoti un sarīvēti uz rupjās rīves
- 150 ml saldā krējuma
Gatavošana:
- Gatavo bumbiņas – zivs masu, olas, 5 karotes rīvmaizes, sāli un raudeni samaisa viendabīgā masā (var izmantot kombainu). Ar rokām veido 3-4 cm lielas bumbiņas, kuras apviļā rīvmaizē. Liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru vienādos attālumos vienu no otras. Cep 180 grādos 20 minūtes.
- Uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pieliek ķiploku un maisot cep 1-2 minūtes. Pieber sāli un cukuru. Pievieno tomātus un burkānus, samaisa. Uz lēnas uguns sautē 10 minūtes, pa laikam apmaisot. Beigās pielej saldo krējumu un sagaida pirmo burbuļi. Noņem no uguns.
- Uzvāra 4 litrus ūdens, pievieno pastu un vāra ‘al dente’. Nolej ūdeni. Pastu samaisa ar tomātu mērci, pasniedz ar zivju bumbiņām.

Šodien kā reiz izlasiju pētijumu par zivīm omega 6 un omega 3 un to, cik maza vērtību ir šīm taukskābēm, ja zivis audzētas audzētavā un barotas ar ķimikālijām :(
Tas nepārsteidz, tāpēc ir svarīgi izvēlēties atklātos ūdeņos augušas zivis (pikša dzīvo jūrā un savu ēdienu izvēlas pati) – jūrā, upēs vai ezeros dzīvojošās.
Bet nav jau jāpērk audzētas zivis, taču arī to nevar viennozīmīgi apgalvot, jo ir zivis, kas tiek audzētas dabiskos apstākļos. Un tās nesatur pesticīdus, augšanas hormonus vai ĢMO. 😉ja mazliet pameklē informāciju, tad var atrast arī pozitīvus piemērus par Latvijā pieejamajām zivīm. P.S. Es piemēram izvairos ēst Baltijas jūrā ķertas zivis, lai gan augušas dabā. Lindas izvēlētā pikša ir viensa no labākajām zivīm, kas LV pieejama.