Šajā receptē mēģināju apvienot vairākas lietas, kas tik ļoti piestāv svētkiem – krēmīgu biezpiena kūku ar piparkūku garšu, papildinot visu ar sulīgiem persikiem krāsas un garšas akcentam.
Kūku var cept vienu dienu pirms svētkiem, jo vislabāk tā garšos pilnībā atdzisusi. Mīklas gatavošanā izmantoju piparkūku garšvielas un kakao pulveri intensīvākai krāsai. Mīklu sadala divās daļās – pusi izmanto kā pamatu, bet no otras daļas veido drumstalas kūkas pārklāšanai.
Pildījumam izvēlējos biezpienu, bet pilnīgi droši var likt arī savas mīļākās siera kūkas pildījumu vēl krēmīgākai garšai. Cepot šo kūku, mājas smaržos pēc piparkūkām un svētkiem.
Gatavojot kūkas, jau vairākus gadus man ir savs iecienītais cukurs, bez kura vairs nevaru iedomāties ne svētkus, ne ikdienas gardumus – tas ir ‘Dansukker’ ekoloģiskais cukurniedru cukurs. No parastā cukura tas atšķiras ar struktūru – cukura graudiņi ir smalkāki pēc izmēra, līdz ar to ir viegāk un ātrāk ieputot mīklā, pildījumā, jebkur. Plus šī cukura sastāvā ir nedaudz melases – tā dod pavisam maigu garšas akcentu plus viegli iedzeltenu krāsu. Papildus bonuss – šī cukura audzēšanas procesā netiek izmantots mākslīgais mēslojums un pesticīdi.
- 1 lielā bundža konservētu persiku (820 grami)
- “Dansukker” pūdercukurs pārkaisīšanai
Pamatnei un drumstalām:
- 320 grami miltu
- Šķipsna sāls
- 1.5 tējkarotes cepamā pulvera
- 1 ēdamkarote kakao pulvera
- 2 ēdamkarotes piparkūku garšvielas (mana piparkūku garšvielas recepte)
- 130 grami “Dansukker” ekoloģiskā cukurniedru cukura
- 200 grami sviesta (no leduskapja)
- 2 olas
Pildījumam:
- 800 grami biezpiena (vismaz 5%), vislabāk izmantot biezpienu plakanajās paciņās, tas ir mazāk graudains
- 220 grami “Dansukker” ekoloģiskā cukurniedru cukura
- 4 ēdamkarotes mannas
- 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta/cukura
- 3 olas
- Cepamo formu ar 23 cm diametru izklāj ar cepamo papīru (var izklāt apakšu un malas ietaukot). Es izmantoju formu ar noņemamām silikona malām, to īpaši sagatavot nav nepieciešams.
- Gatavo mīklu pamatnei un drumstalām – šim procesam ir divi varianti: ar virtuves kombainu un bez tā.
- Ar kombainu: kombainā liek miltus, sāli, cepamo pulveri, kakao, piparkūku garšvielu un cukuru. Samaisa. Pievieno gabalos sagrieztu aukstu sviestu. Maisa ar ‘paddle’ (plakano) uzgali. Pievieno olas un turpina maisīt, līdz izveidojas viendabīga mīkla.
- Bez kombaina: bļodiņā samaisa miltus, sāli, cepamo pulveri, kakao, piparkūku garšvielu un cukuru. Izber uz darba virsmas un ar lielu nazi iekapā miltu masā aukstu, gabalos sagrieztu sviestu. Kapā dažādos virzienos, līdz izveidojas drumsalām līdzīga masa. Liek atpakaļ bļodā un iemaisa olas. Masu tālāk turpina mīcīt ar rokām, līdz izveidojas viendabīgs mīklas slānis. Sadursta ar dakšiņu.
- Sagatavoto mīklu sadala divās daļās – pirmo daļu izrullē caur cepamo papīru apļa formātā un ieklāj sagatavotās formas apakšā. Ar pirkstiem izlīdzina līdz formas malām pēc iespējas vienmērīgākā kārtiņā. Otru mīklas daļu sarullē rullī, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī (vai saldētavā) sastingt.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Biezpiena masu var gatavot divos variantos: visas sastāvdaļas sablenderēt blenderī vai vienkārši saputot ar mikseri. Blenderī gatavotai masai nebūs jūtama biezpiena struktūra.
- Persikiem nolej sīrupu, nosusina (es izmantoju papīra dvieļus). Katru pusīi sagriež četrās daļās.
- Biezpiena pildījumu lej formā pa virsu pamatnei. Biezpienam pa virsu kārto persiku gabaliņus.
- Mīklas rullīti izņem no ledusskapja (saldētavas). Uz rupjās rīves sarīvē un vienmērīgā slānī ber pa virsu biezpiena masai.
- Kūku liek krāsnī un cep 45 minūtes. Izslēdz cepeškrāsni un kūku atstāj tajā atdzist. Izņem no krāsns un atdzesē pilnībā. Izņem no formas un pārkaisa ar pūdercukuru.
Recepte tapusi sadarbībā ar ‘Dansukker’
Atbildēt