Tie, kuri mani pazīst, zina, ka ir viena ēdienreize, kuru nekad cenšos neizlaist – brokastis. Tādēļ, ka tās mana rīta centrālā daļa – ar lielu kafijas krūzi, tikko gatavotām maizītēm un kādu brīdi sev. Tās var būt tikai desmit minūtes, bet man ir būtiski to nesasteigt un atrast laiku šim maltītes rituālam. Ir tik jauki, ka māja smaržo pēc kafijas, ka varu pagatavot sev ko gardu un to nesteidzoties nobaudīt.
Tas ir darba dienās. Brīvdienās ir pavisam cits stāsts. Tas ir stāsts par kopā būšanu, ģimenes brokastīm, laisku rīta cēlienu un neparastākiem gardumiem. Tad atrodam laiku pagatavot ko interesantāku, dažkārt eksperimentējot, dažkārt – pieturoties pie pārbaudītām vērtībām. Lai savējos palutinātu, bieži cepu pankūkas vai vafeles, nopērku svaigu maizīti vai pati uzmeistaroju smalkmaizītes.
Vasaras otras puses cēliens mūsmājās bija ciemiņu laiks un tādēļ pie brokastu galda sēdās vairāk cilvēku. Šajās reizēs ļāvu brokastotājiem pašiem pagatavot sev maizītes. Un atklāju foršu veidu, kā dažādot šo maltīti – ierasto maizes riku vietā izmantojām kruasānus. Gan klasiskos, gan ar sēkliņām. Esmu piefiksējusi mūsmājās iecienītākos kruasānu pildījumus un esmu gatava tajos padalīties ar jums. Svarīgi – izvēlēties svaigus, tikko ceptus! Ja pie mājas tuvumā nav konditoreja vai pārtikas veikals, vari turēt saldētavā kruasānus īpaši brokastu rītiem.
Liels palīgs brokastu gatavošanā ir īstie instrumenti. Kafijas kanna, ērti naži, parocīgs virtuves dēlītis utt. Tāpēc ar lielu interesi izmēģināju jauno “Fiskars” līniju “Go Breakfast”. Šīs līnijas virtuves piederumi izstrādāti ar domu par brokastu pagatavošanu īpaši vieglā, ērtā un ātrā veidā. “Go Breakfast” piedevumi klāstā ietilpst: dažāda veida naži (t.sk. maizes, brokastu, cietā un mīkstā siera, krēmsiera naži), mizotājs, citrusaugļu sulas spiede, olu griezējs, sviesta uzglabāšanas trauks, ābolu sadalītājs, maizes nazis ar griešanas dēlīti un kafijas prese.
Daži no jaunajiem virtuves rīkiem jau ir nonākuši regulāra “rotācijā”. Savu darbošanos virtuvē nevaru vairs iedomāties bez rievotā virtuves naža, kurš lieliski der arī tomātu griešanai, nazis tiek galā pat ar to maizīti, kurai aiz kraukšķīgās garozas slējas čaugans mīkstums. Ļoti parocīga ir kafijas kannas (t.s. “french press”) – tajā var pagatavot kafiju 2-4 krūzītēm (atkarībā no krūzes izmēriem), ļoti viegli nospiežama prese, ērti izmazgājama pati kanna pēc lietošanas. Turklāt sieniņas ir dubultā, kas palīdz kafiju saglabāt siltu ilgāku laiku. Kannu var izmantot arī tējas gatavošanai. Tāpat ērts (un ass!) ir ābolu saladītājs – tas īpaši noder steidzīgajos darba dienu rītos un arī launagos, jo bērni labprāt uzgrauž pa kādai ābola šķēlei. Šādi operatīvi sadalītu ābolu var likt līdzi pusdienu kastītē.
Jaunajā brokastu līnijā ir daudz un dažādi naži – ļoti simpātisks un univerāls izmantošanā ir 3 plastmasas nažu komplekts. Tie labi kalpos tā individuālie nazi sviesta un ievārījuma uzsmērēšanai, vai kādas ātrākas šķēles nogriešanai. Mazgājami trauku mašīnā. Ja jūsmājās ir iemīļots siers kā neatņemama brokastu sastāvdaļa, tad noderīgi no siera naži un šķēlēs griezēji – gan atsevišķi mīkstajam siera un krēmsieram, gan cietākam nogatavinātam sieram. Asi un parocīgi.
Regulārā rotācijā ir brokastu maizes dēlītis – dēļ sava izmēra to var izmantot kā pamatu maizes un citu ēdamlietu griešanai, vai arī lietot kā paplāti. Forši ir tas, ka virs koka pamatīgās pamatnes ir piestiprināts plastmasas plānais dēlītis, kas pasargā koku no bojāšanas, ja sanāk griezt ko cietāku ar asu nazi.
Informācijai: “Go Breakfast” virtuves piederumi Latvijā būs pieejami no šī gada 1.oktobra. Visos RIMI Hypermarket lielveikalos šīs līnijas produkti būs izvietoti atsevišķos Fiskars stendos un pieejami par īpaši pievilcīgu akcijas cenu.
Pildīti kruasāni – sāļie un saldie varianti
Sāļajam variantam par pamatu izvēlies kruasānus ar sēkļiņām, pārgriez tos ar nazi uz pusēm un pildi tos pēc savas gaumes:
- Kruasāns ar mārrutku krēmsieru un žāvētu šķiņķi – sajauc krēmsieru ar rīvētiem mārrutkiem, smērē to uz pamatnes, virsū liekot žāvētu šķinķi un plāni grieztas marinēta gurķa šķēles.
- Kruasāns ar vistas fileju un karamelizētiem sīpoliem – kruasāna pamatni pārsmērē ar krēmsieru, pa virsu liec ceptu vistas fileju un karamelizētus sīpolus.
- Kruasāns ar vārītu olu un avokado – avokado mīkstumu saspaida ar dakšiņu, pievieno nedaudz sāls un šķipsniņu čili pārslu, smērē uz kruasāna pamata, pa virsu liekot šķēlēs grieztu olu.
- Kruasāns ar kazas sieru – uz kruasāna pamatnes uzsmērē kaltētu tomātu pesto, pa virsu liec kazas siera šķēlītes, pāri pārsmērē tējkaroti šķidra medus.
- Kruasāns ar kamambēru – kruasāna pamatnei pārsmērē sviestu un lāceņu ievārījumu, pa virsu liek kamambēra šķēles.
Saldajam variantam izvēlties klasiskos sviesta kruasānus, pārgriez tos ar nazi uz pusēm un izvēlies pildījumu pēc savas gaumes:
- Klasiskais franču kruasāns – uz pamatnes smērē sviesta kārtiņu, tam pāri – apelsīnu marmelādi.
- Karameles kruasāns – pamatnei plānā kārtiņā pārsmērē krēmsieru, tam pa virsu kārto šķēlēs sagrieztu ābolu, kam pārsmērē karameļu mērci.
- Kruasāns sicīliešu gaumē – starp abām kruasāna pusītēm iesmērē nedaudz atlaidušos saldējumu.
- Kruasāns amerikāņu gaumē – uz kruasāna pamatnes uzsvērē zemesriekstu sviestu, tam pa virsu – brūkleņu ievārījumu.
Escadeblog says
Foršie tie Fiskars Rīki!
Linda Tellgrena says
Jā, man arī patīk, jo gan skaisti, gan praktiski! :)
Ruta says
Nezinu kāpēc, bet viss, ko līdz šim esmu pirkusi no Fiskars, man nav iepaticies, jo kaut ka cena neatbilst kvalitātei, piem. ar darzeņu mizojamo nazīti bija pilnīgi neiespejami nomizot burkanu:( Un pec ši gadījuma nespeju vairs uzticēties šai firmai, jo cenas ir salīdzinoši augstas.
Lelde says
Kur Tu parasti iegādājies kruasānus? Īpaši ar sēkliņām (:
Linda Tellgrena says
Vislabākie kruasāni ir Strēlnieku ielas “M’archers” un uz vietas gatavoti arī “Cadets de Gascogne” kafejnīcās. Kruasānus ar sēkliņām var iegādāties lielveikalos.