1. “Byodo” majonēze
Zinu, ka vislabāk majonēzi gatavot mājās pašam, jo tas nav ne ilgi, ne sarežģīti. Bet man lielākā problēma ir tā, ka vienā reizē izmantoju tikai nelielu daudzumu šī produkta (visbiežāk brokastīs karoti majonēzes pie mīksti vārītas olas). Tāpēc izvēlos Byodo bioloģisko majonēzi, kura gatavota uz saulespuķu eļļas bāzes ar bio olu dzeltenumiem – tai ir laba konsistence un izcila garša (aptuvenā cena veikalos 3.60 EUR). Nopērkama eko veikalos – “Zaļā Govs”, eko veikalā Strēlnieku ielā un citur.
2. Labākā baltmaize Rīgā
Beļģijā pavadītie gadi mani izlutināja ar maizīti – it īpaši baltmaizi. Maizi ēdu tikai brokastīs un dažreiz pie kāda īpaša ēdiena, bet tieši tādēļ to gribas tieši tādu, kādu to vēlos. Senāk manu franču bagešu salauzto sirdi mierināja “Sky” nopērkamā sēkliņu maize (kuru, šķiet, tagad vairs necep). Bet tagad esmu mierīga – ļoti labu un tikko svaigi ceptu maizi var nopirkt Mārtiņam Rītiņam piederošajā veikalā “M’archers” Strēlnieku ielā 1a. Pieejamas gan bagetes, gan ‘sourdough’ maizīte, gan čiabata (cenas no 2.00 EUR).
3. Žurnāla “Četras Sezonas” marta numura vāks
Ar prieku un pārsteigumu savā pasta kastītē februāra beigās atradu jauno “Četras Sezonas” numuru, kura vāku rotāja manis gatavotā karsētā piena un espresso panna cotta. Vēl šajā numurā varēja atrast manas receptes vegānajiem cupcakes, rozā greipfrūtam un citronu tiramisu. Pašreiz jau strādāju pie jūnija receptēm un apsolu, ka būs gardi un sezonāli.
4. Eko veikaliņš Mārupē
Jau kādu mēnesi Mārupes iedzīvotājiem nav jādodas uz Rīgu, lai iegādātos bioloģiskos pārtikas produktus un sadzīves preces – UNCE eko dabas lietu veikaliņš piedāvā gan Latvijā ražotās eko lietas, gan ievestos zaļumus un saimniecībā noderīgas lietas. Es savā apmklējumā reizē iegādājos bio zaļos sparģeļus (7.50 EUR/bunte), ābolus un citronus. Pozitīvais – jauka apkalpošana un patīkamākas cenas nekā Rīgas centra veikalos. Arī izvēle bija gana plaša.
5. Informācija par Rīgas gardēžu dzīvi
Ar prieku nesen atklāju jaunu portālu, kurā atrodama informācija par aktuālajiem notikumiem un plānotajiem pasākumiem pilsētas kultūras dzīvē – afisha.eu. Vēl lielāks prieks, ka kultūras daļā tiek iekļauta arī kulinārija. Informācija lasāma ne tikai par jaunākajām gardēžu vietām, bet arī par to, kur, piemēram, pasūtīt gardāko svētku kūku, kur baudīt gardāko tēju, apskats par bērniem draudzīgajām vietām un veģetārajām ēstuvēm.
Ik pa laikam piena produktu tirgū parādās jauni produkti – uz jogurtiem parasti skatos ar skepsi, jo to sastāvā atrodams daudz cukura, modificētas cietes un citu “interesantu” vielu. Tāpēc jo lielāks ir prieks, kad līdz pircējam nonāk produkts, kura sastāvs ir pavisam vienkāršs – piens un baktēriju ieraugs. “SKYR” jogurtam ir ļoti patīkama konsistence – ļoti bieza un krēmīga. Arī garša tāda, ka to var izmantot gan desertos, gan salātu mērcēs un otrajos ēdienos. Nopērkams: lielākajos lielveikalos, tirgos piena produktu stendos.
7. Silikona kūku forma ar noņemamām malām
“Lekue” forma ideāli piemērota siera kūku gatavošanai, gan cepto, gan necepto. Formai izmantotais materiāls ir silikons, ko izmanto bērnu knupīšu ražošanai, līdz ar to tas pārbaudīts un veselībai pilnīgi drošs, izmantojot arī augstās temperatūrās. Pievienotā vērtība – formai ir balts keramikas pamats, ar kuru kūku uzreiz var pasniegt galdā. Turklāt šo pamatu nav jābaidās sabojāt ar nazi un kūku var droši griezt gabaliņos. “Lekue” kūku forma nopērkama veikalā “Stockmann”.
8. Sparģeļi
Šķiet, cilvēki iedalās divās grupās – tie, kas ir sparģeļu fani, un tie, kas šo vērtīgo un gardo pavasara vēstnesi vēl nav pagaršojuši. “Latvijas laikā” saimnieces ļoti mīlēja un cienīja šo vienkārši pagatavojamo augu un izmantoja daudz un dažādos veidos. Laiks arī mums padomāt par tā iekļaušanu savās ikdienas maltītēs! Iedvesmai receptes, kas atrodamas manā blogā:
Baltie sparģeļi ar prošuto un sinepju mērci
Sparģeļu zupa ar gorgonzolas sieru
Pasta ar zaļajiem sparģeļiem
Omlete ar sieru un sparģeļiem
Savvaļas sparģeļi ar vārītām olām
Sparģeļu kuskusa salāti
9. Ellas veselīgā ēdiena blogs
Katru mēnesi pastāstīšu jums par kādu blogu, kas mani īpaši iedvesmojis vai aizrāvis. Šomēnes tas noteikti ir veselīga dzīvesveida piekritējas britietes Ellas blogs “Deliciously Ella”. Tajā atrodamās receptes ir bez piena produktiem, bez cukura un bez citiem pārstrādātiem un dzīvnieku izcelsmes produktiem. Tomēr viņas gatavotie ēdieni ir tik vizuāli pievilcīgi un uzrunājoši, ka aizmirstas, ka pats neesi ne veģetārietis, ne vegāns. Pati jau esmu pagatavojusi šokolādes un čia cepumus no Ellas recepšu krājumiem un vēl noskatījusi vairākas gardas receptes.
10. Vēlās brokastis “Gaismas pilī”
Ir ļoti labi, kad lietderīgo var apvienot ar patīkamo. Vēl labāk, ja patīkamo var apvienot ar patīkamo! Ar šādu domu kopā ar draugiem rezervējām galdiņu jaunajā “Gaismas pils” restorānā uz vēlajām svētdienas brokastīm. Dzīvās mūzikas pavadībā baudījām ne tikai skaisto skatu uz Vecpilsētu, bet arī plašo ēdienu piedāvājumu un neuzbāzīgo apkalpošanu. Bērniem iekārtots liels spēļu stūris – bija jauki, ka mūsu kompānijas jaunā paaudze spēlējās turpat netālu, jo rezervējot biju pieteikusi, ka būs trīs bērni un tas bija ņemts vērā. Sīkums, bet patīkami. Pēc skaistajām brokastīm devāmies ekskursijā uz bibliotēku, īpaši ilgi uzkavējoties bērnu nodaļā, tā patiešām jauki iekārtota un pārskatāma mazajiem apmeklētājiem. Savus somu draugus iepazīstinājām arī ar Dainu skapi un tā stāstu – vienvārdsakot, ēdiens tuvina un vieno! Tā kā restorāns oficiāli atvērsies tikai jūnijā, tad vēlās brokastis pagaidām notiek tikai atsevišķos datumos, kas iepriekš tiek izsludināti restorāna Facebook lapā, cena rezervējot 14 EUR, uz vietas 16 EUR.
11. Vafeļu rīti Vecrīgas “Mākonī”
Vienā mazā ieliņā aiz Doma baznīcas paslēpusies dizaina kafejnīca “Mākonis”. Tā izvietojusies divos stāvos un ikdienā cienā savus apmeklētājus ar kvalitatīvu kafiju un pusdienām. Šeit regulāri notiek viskija meistarklases un citi īpaši izsludināti pasākumi. Bet šoreiz par ko citu – par “Mākoņa” vafeļu rītiem. Tie notiek katru sestdienu un, samaksājot 5 EUR, katrs viesis var baudīt neierobežotu daudzumu vafeļu ar daudz un dažādām sāļām un saldām piedevām. Mans favorīts – vafele ar zemesriekstu sviestu un ievārījumu. Īpaši “Mākonī” gribu uzteikt apkalpošanu, kura ir personiska, bet ne familiāra – katrā ziņā ar saviem abiem mazajiem delveriem, kuri ne brīdi negribēja sēdēt mierā, nevienu brīdi nejutāmies neērti. Drīzāk otrādi – kā savas mājas (uzpostā) viesistabā, brīvi un mājīgi. Rīgā tādu vietu nav īpaši daudz. Vienīgais mīnuss – stāvas trepes uz 2.stāvu, jākāpj uzmanīgi un jāpieskata jaunā paaudze.
Regulāri maniem kulinārajiem piedzīvojumiem varat sekot līdzi bloga “Lindas Virtuves” FaceBook lapā.
Atbildēt