Gada zaļākais mēnesis ir aizlidojis vēja spārniem! Labās ziņas – kopā ar dārziem un laukiem ir atdzīvojušies arī tirgi un tirdziņu ar vietējo zemnieku labumiem. Vietējie zaļumi pieejami visās krāsās un garšās.
Baznīcas ielas “Eko veikala” pašceptie gardumi
Netālu no vecās Ģertrūdes baznīcas pagrabiņā paslēpies jaukais “Eko veikals”, kurā var iegādāties ne vien bakalejas lietas, bet arī zaļumus. Īpašo uzmanību manā viesošanās reizē piesaistīja uz vietas ceptie cepumi ar dažādajām garšām – sastāvdaļas tikai bioloģiskās un tādas, kā cepot cepumus mājās (ar īstu sviestu). Garšoju citronu cepumus un tie bija dievīgi! Cena arī patīkama – 16 EUR/kg (šādi maksā ne-eko cepumi veikalos).
Šo interesanto produktu iegādājos “Rimi” – sastāvā ir tvaicēti itāļu ražotāja “Gallo” gargraudu rīsi, termiski apstrādāti miežu graudi un speltas kvieši. Domāts risoto, salātu un zupu gatavošanai – katrā ziņā vērts izmēģināt ikdienas maltīšu dažādošanai, ja parastie rīsi apnikuši. Uz iepakojuma atrodama recepte iedvesmai trīsgraudu salātiem ar tunci. Cena: 2.49 EUR/400 grami.
“M’archers” medus kūka
Strēlnieku ielas veikalā “M’archers” veikalā strādā izcila konditore Ilze Ermansone. Šeit gatavotās kūkas ir kā no citas pasaules – aromātiskas, mutē kūstošas, bagātas un katra ar savu raksturu. Tiem, kas mīl meduskūkas un garšvielas, noteikti iesaku pagaršot meduskūku ar rozā glazūru – tā ir pilnīgi citāda nekā latviešu ierastā versija, bet tikpat atmiņā paliekoša. “M’archers” adrese: Strēlnieku iela 1a, medus kūciņas cena: 5.50 EUR.
Alus paradīze neparastu garšu cienītājiem
Baznīcas iela tagad alus baudītāju ģeogrāfijas atskaišu punktos tagad iezīmējusies ar paliekošu vērtību – veikalā “Alus celle” var iegādāties mazo un vidējo alus brūžu alus no visas pasaules: gan tepat no Eiropas, gan arī tālākām zemām, kā ASV. Šajā veikalā ir lieliska apkalpošana – ja esi vien iesācējs alus pasaulē, iegriezies vienalga un atradīsi ko sev piemērotu. Varbūt šogad Jāņi jāsagaida ar kādu neparastāku alu? “Alus celles” adrese: Baznīcas iela 35.
Kaprīzais Francijas kārums – macarons
Ik pa brīdim saņemos pagatavot kādu ēdienu, kurš prasa vairāk laika un iemaņu kā parastās ikdienas maltītes. Pirms vairākām nedēļām viesojos Annas Pannas darbnīcā uz macaronu meistarklasi – Anna ierādīja, kā gatavot šos skaistos, bet kaprīzos kārumus, un izstāstīja arī visus knifiņus, lai macaroni sanāktu tādi, kādus tos parasti var redzēt žurnālu lappusēs un kafejnīcu piedāvājumā. Cepu mājās pati un – izdevās! Protams, ne perfekti skaisti vai simetriski, bet gan labi pirmajam patstāvīgajam mēģinājumam. Pildījumam izmantoju baltās šokolādes krēmu. Anna rīko meistarklases macaroniem, keikpopiem un glazūrkēksiņiem, izsludināšana notiek Facebook lapā un Instagram kontā.
Rimi “ICA” līnijas krēmsiers
Nesen iepazīstoties ar dažu vietējo ražotāju krēmsieru sastāvu, iegrimu pārdomās… Par to, vai tiešām tik salīdzinoši vienkāršam bezpiedevu produktam jāpievieno vairākas e-vielas. Tāpēc patīkami pārsteidza Vācijā ražotais Rimi “ICA” līnijas krēmsiers, kas gatavots no skābā krējuma un kura sastāvā nav nevienas “liekas” sastāvdaļas ar apšaubāmu reputāciju. Arī konsistence šim sieram ir izcila, der siera kūkām un desertiem (ikdienā to smērēju uz brokastu maizītes sviesta vietā).
Rabarberu vēlās svētku brokastis
Šis mēnesis mūsmājās iesākās uz svētku nots – 1.maijā aicināju pie sevis gardēžu apvienības #foodiesbrunchlv meitenes uz vēlajām svētdienas brokastīm pavasarīgās noskaņās. Izvēlētā tēma – rabarberi. Sākām svinēšanu ar dzirkstošā vīna-rabarberu kokteili, tam sekoja maltītes baudīšana no pašu gatavotiem ēdieniem. Viesu uzņemšanai biju pagatavojusi divu veidu salātus (ceptu pīles krūtiņu ar karamelizētu ķibju un dzērveņu salātiem ar rukolu, kā arī grilēta halumi salātus ar pavasara dārzeņiem). Uzkodās baudījām baklažānu un ķiploku pastēti, desertā – rabarberu, čia sēklu, vaniļas sojas piena un papaijas vegāno kārtojumu. Visu noslēdza grēcīgi krēmīgais rabarberu semifreddo. Šādas dīkdienības saliņas ar dzirkstošu vīnu, nesteidzīgām sarunām starp labiem draugiem un interesantu ēdienu lielajā ikdienības jūrā ir ne vien patīkamas, bet arī vajadzīgas!
Šodien ir 1.jūnijs – Starptautiskā Bērnu aizsardzības diena. Mūsu ģimene to šogad nosvinēja pavisam īpaši: Bērnu slimnīcas fonda organizētajos dārza svētkos, kur baudījām saulīti, dažādas interesantas aktivitātes, kā arī veselīgu un gardu ēdienu, ko bija sarūpējuši Rīgas labākie pavāri. Kopā ar maniem puikām svētkos piedalījās arī Grēta un Everts – viņu mammas Inga un Laura raksta bērnu ēdienam veltītus blogus, kurā iedvesmu var smelties ikviens vecāks, kuram rūp savu bērnu veselība un labsajūta. Tādēļ ieskaties Ingas Kalniņas veidotajā blogā “Le Petit Pot” un Lauras Grēviņas ģimenes dzīvesstila blogā “Viens plus viens”. Piebildīšu, ka Inga pa laikam organizē bērnu ēdienam veltītas meistarklases, kurās mammas var ne tikai uzzināt, kā dažādot savu mazuļu ēdienkarti, bet arī nedaudz atpūsties un pavadīt laiku labā kompānijā.
“Marigold” dabiskais garšas pastiprinātājs
Sojas mērce ir neaizstājama daudzās Āzijas virtuves receptēs. Esmu iecienījusi ražotāju “Kikkoman”. Tomēr šīs mērces sastāvā ir daudz sāls, kas ne vienmēr ir pati veselīgākā izvēle. Tādēļ ar prieku atklāju “Marigold” aminoskābju šķidrumu, kas ir lielisks papildinājums zupām, sautējumiem, mērcēm, gaļas un zivju ēdieniem. Tas ēdienam piedod “pilnāku” garšu un aromātu. Šīs garšvielas sastāvā nav rauga un dzīvnieku izcelsmes produktu, tādēļ tas ir piemērots arī veģetāriešiem un vegāniem. Tāpat produkts nesatur ĢMO, sāli, konservantus, garšas pastiprinātājus un cukuru. Nopērkams: veikalā “Pirkumiņš”, cena: 5.34 EUR (250 ml).
Vācijā ražots bioloģiskais saldējums
Dažreiz likumam, ka labas lietas nemaksā lēti, ir izņēmumi. Viens no tādiem – Strēlnieku ielas veikaliņā nopērkamais bioloģiskais zemeņu saldējums. Smaržīgs, krēmīgs un bez augu taukiem, mūsmājās brīvdienās pazuda zibenīgā ātrumā. Cena: 2.10 EUR (500 ml).
Maija kulinārie notikumi:
- Bērnu bioloģiskās vēlās brokastis, ko organizēja Laura Grēviņa un Inga Kalniņa: receptes un aprakstus meklē blogā “Viens plus viens”, blogā “Le Petit Pot” un blogā “Happy Whispers”.
- Viesojāmies lieliskajā virtuves lietu veikalā “Home Decor” Brīvības ielā 45, bildes un apraksts ŠEIT.
- Baudījām Bērnu slimnīcas fona organizētos dārza svētkus – apraksts ŠEIT un fotogrāfijas ŠEIT.
- Kavējos garšīgajās bērnības dienu atmiņās kopā ar Līgu no “Happy Whispers”.
- Iznākušas trīs lieliskas grāmatas ēdienmīļiem: “Salātu bārs”, “Sulu bārs” un “Ietaupām kopā ar Džeimiju”.
Titulbilde: Anete Rūķe
m! says
Vācijā ražots bioloģiskais saldējums – ir ari Stockmann
marcus says
atceros, ka Zomers teica, ka macarons mājās nemaz nevarot pagatavot
Inguna Pukite says
Labdien! Paldies par jaukajiem ieteikumiem. Vienigi M’ archers kuukas nepagarshojaam. Mans viirs bija ar beernu ratinjiem un vinjam paluudza aiziet – shajaa vietaa ar beerniem nevarot!
Linda Tellgrena says
Jā, esmu dzirdējusi līdzīgus stāstus par M’archers. Acīmredzot tāda attieksme, jo veikalā atrodas antikvāras vērtības.