Vasara aizlidojusi. Viegla, silta un tik bagāta ar visu, ko spēj sniegt vien saule, brīvība un priecīgs prāts. Jūlija ieraksts par kulinārās pasaules jaunumiem izpalika, bet augustā esmu atpakaļ, lai pastāstītu par to, kas jauns parādījies manā virtuvē. Kopumā jāatzīst, ka šomēnes vairāk pievērsos vietējiem produktiem un vairāk gatavoju dārzeņus un zivis. Tāpat lielos daudzumos ģimenē patērējam ogas un augļus. Bet ir pāris lietas, kas ir “aizķērušās” manos virtuves plauktos.
‘Bio Planete’ kokosriekstu eļļa – domāju, ka man nav jāstāsta par extra virgin kokosriekstu eļļas labajām īpašībām: tā ir dabīga, veselīga un izmantojama ne tikai kulinārijā, bet arī skaistumkopšanā. Šī eļļa satur tādu taukskābju veidu (medium chain fatty acids), kas paātrina mūsu vielmaiņu un dod tūlītēju enerģiju. Tāpat kokosriekstu eļļai piemīt antibakteriāla, pretvīrusu un pretsēnīšu iedarbība. Ilgu laiku meklēju “savējo”, un beidzot varu teikt, ka esmu atradusi – par vislabāko atzīstu “Bio Planete” ražoto kokosriekstu eļļu. Visizdevīgāk iegādāties viena litra lielo burku, kura ir investīcija, bet pietiek ļoti ilgam laikam pat četru cilvēku ģimenei. Nopērkama: Šarlotes ielas 6 ekoveikalā, 1 litra aptuvenā cena: 26 EUR. Mazāka tilpuma iepakojumi nopērkami arī dažādos ekoveikalos.
‘I Love Eco’ zemesriekstu sviests – riekstu sviesti joprojām turpina savu uzvaras gājienu veselīga dzīvesveida piekritēju vidū. Iegādājoties riekstu sviestu, ļoti svarīgi pievērst uzmanību tā sastāvam – ideālā gadījumā uz iepakojuma parādīsies tikai viena sastāvdaļa: zemesrieksti. Tādēļ labākos vārdus varu teikt par “Rimi” nopērkamo “I Love Eco” sērijas bioloģisko zemesriekstu sviestu, kas nesen kā jaunums parādījies šajā lielveikalu tīklā. Zemesriekstu sviests ir lielisks olbaltumvielu un kālija avots – samazina paaugstināta asinsspiediena, infarkta un sirds vaskulāro slimību risku. Tāpat tas uzlabo gremošanu, pateicoties sviesta sastāvā esošajām šķiedrvielām un veselīgajiem taukiem. Magnijs savukārt stiprina kaulus un muskuļus. ‘I Love Eco” sviestam ir patīkama garša un struktūra, kā arī cena (3.29 EUR/350 grami).
Siguldas saldējums – klasiskā saldējuma sezona tuvojas noslēgumam, bet mūsmājās tā nebeidzas nekad. Zinot, kādus pārtikas tehnoloģijas brīnumus saldējumu sastāvā pamanās iemānīt daži ražotāji, nav nemaz tik viegli atrast kārumu, kura sastāvs ir vienkāršs – piens, krējums, olas. Tāpēc liels prieks par katru ražotāju, kas pret savu klientu izturas ar cieņu un izvēlas iet godīgas ražošanas ceļu. “Siguldas saldējums” ir ģimenes uzņēmums, kurā katrs saldējums ir roku darbs un tādēļ ļoti īpašs. Saules staru lutināti rabarberi, tepat, Latvijā, audzētas saldās zemenes. Ikvienam latvietim tik neaizvietojamā rudzu rupjmaize un dzērveņu ievārījums, vaniļa un mazliet rūgtenā šokolāde. Tās ir garšas, ko var izbaudīt, nogaršojot “Siguldas saldējumu”. Mums garšoja, īpaši labus vārdus varu teikt par zemeņu saldējumu. Nopērkams: ekoveikalos un dažādos izbraukuma pasākumos.
“Trikātas” Krievijas siers Premium – lai arī joprojām esmu diezgan atturīga atsauksmēs par Latvijā ražotajiem izturētajiem sieriem, šis Trikātas siera produkts patīkami pārsteidz: patīkams aromāts, labi kūst, un sanāk ļoti gardas krāsnī ceptas siermaizītes. Siera recepte atbilst klasiskajam puscietajam Krievijas tipa sieram, tomēr tā izteiktās garšas nianses un aromāts attīstās, sieram 90 dienas atrodoties īpašos apstākļos un gatavinoties. No Premium siera izdodas gardi siera cepumi. Cena veikalos: 8.95 EUR/kg.
Centrāltirgus Zemnieku nakts tirgus – tie, kas mani pazīst, zina, ka esmu tirgus fane, un bez regulāriem tirgus apmeklējumiem mana kulinārā ikdiena nav iedomājama. Tomēr ne vienmēr dienas laikā sanāk visu kārtīgi saplānot, lai atlicinātu laiku iepirkumiem – tādēļ un ne tikai tādēļ lielisks ir Nakts tirgus, kurš savu darbu sāk plkst. 19 vakarā. Ražas laikā tirgus burtiski plīst no augļiem un dārzeņiem, kā arī meža veltēm. Iespēja ieraudzīt “sejā” zemniekus un ar viņiem aprunāties ir lielisks ‘bonuss’. Iepirkšanās šeit atšķiras no ikdienas tirgus – cilvēki pērk produktus vairumā, lai gatavotu krājumus ziemai, tomēr nevienam nav liegts izvēlēties tikai pāris tomātus vai buntīti bazilika. Viss ir svaigs un šķiet, ka tikko no vagas nācis. Gribu kliedēt šaubas par to, ka Nakts tirgū var “iegrābties”, Latvijas produktu vietā nopērkot ievestos – ja pielieto nedaudz dedukcijas spēju un vienu procentu intuīcijas, ļoti labi var atšķirt zemnieku no vienkārša Polijas produktu tirgotāja. Ticiet man, tas ir ļoti viegli!
Zemnieku saimniecības “Juri” gatavotie sieri – jūlijā piedalījos kampaņas “BioLoģiski” organizētajā braucienā uz Latvijas biosaimniecībām, apmeklējot zemniekus, kas strādā pēc sentēvu metodēm, cienot senču tradīcijas, tīru vidi un darba tikumu. Mūsu pirmā pieturvieta bija Rušonas pagasts, kur “Juru” mājās saimnieko Juris un Lidija Lubāni. Viņi pašu rokām sien sieru no piena, ko iegūst no 10 gotiņām. Siera recepšu pirmsākumi meklējami gan Ulmaņlaiku pavārgrāmatās, gan pašu radošumā, turklāt es ticu, ka katram siera gabaliņam, kas atstāj šo sētu piemīt īpaša aura dēļ saimnieku mīlestības un darba tikuma. Šo sieru atzinīgi novērtējis arī Mārtiņš Rītiņš, ar to cienājot sava restorāna viesus. Patiesi, sieri ir ar savu raksturu un izcili gardi un svaigi. Īpaši vēlos izcelt mocarellas sieru, kurš ir mīksts, aromātisks un ideāli garšo ar vietējiem tomātiem un baziliku. Nepabrauciet garām šai bioloģiskajai saimniecībai, ja sanāk būt Riebiņu novadā! Tāpat klusi ceru, ka drīzumā arī rīdziniekiem būs iespēja baudīt šos izcilos Latgales sierus.
Indiešu garšvielas – lieliskus indiešu garšvielu maisījumus var iegādāties “4DecorAsian” veikalos. Tās ir autentiskas un ar labu sastāvu, par asuma pakāpi konkrētajam produktam jājautā pārdevējam. Pieejami maisījumi gaļai, dārzeņiem, “kitchen king”, kurkuma. Tāpat pārdošanā ir indiešu virtuves ēdienu pusfabrikāti. Protams, vislabāk garšvielu maisījumus gatavot pašiem, bet ir brīži, kad tam vienkārši nav laika vai piemērota noskaņojuma. Tad noder labas kvalitātes “īsceļš”. Iepakojuma cena: 1-2 EUR.
Strēlnieku ielas ekoveikals “Viridi” – pēc remonta savas durvis vēris Rīgas Klusā centra iemītnieku vidū iecienītais eko veikals. Paplašinājies produktu klāts, kļuvis ērtāks produktu izvietojums un iepirkties ir vēl patīkamāk. Šeit nopērkami gan svaigie augļu un dārzeņi, vietējo zemnieku ražotās laimīgo vistu olas, dažādu veidu gaļas, kā arī piena produkti. Tāpat netrūkst bakalejas produktu un našķu, kā arī dažādi interesanti dzērieni. Sekojot veikala Facebook lapai, var uzzināt par jaunatvestajiem produktiem un citiem jaunumiem. Iespējams konkrētus produktus arī pasūtīt Adrese: Strēlnieku iela 1a.
Augusta karalis – tomāts. Nevienam nav šaubu, ka tieši vasarā savu uzvaras gājienu mūsu virtuvēs svin tomāts. Gan svaigs salātos, gan zupās un mērcēs. Tāpat čaklākās saimnieces paspēj sagatavot tomātu mērci ziemai. Dažas receptes iedvesmai no “Lindas Virtuves” krājumiem:
- krāsnī ceptu tomātu zupa
- mājās gatavots kečups
- pildīti baklažānu rullīši tomātu mērcē
- krāsainie tomātu salāti ar dillēs marinētu lasi
- tomātu un mocarellas salāti
- menca tomātu-sīpolu mērcē
- mājas kečups no dārza tomātiem
‘The Beginnings’ auzu pārslu un melleņu cepumi – šīs ir svaigēdāju produkts (gatavots temperatūrā, kas nav augstāka par 45 grādiem). Salīdzinoši veselīgs, vitamīniem un šķiedrvielām bagāts našķis. Sastāvā ir auzu pārslas 32%, kokosriekstu skaidiņas, agaves sīrups, kaltētas mellenes 13%, kakao sviests, ūdens, sāls. Cena: ap 3 EUR (120 grami). Jaunajā cepumu klāstā pieejami arī citi cepumu veidi, tos gan pagaršot vēl nav sanācis.
Titulfotogrāfija: anjanettew (CC licence)
Liena says
Nakts tirdziņš, ja starp citu sāk aktīvi jau strādāt no 17- es parasti esmu tur ap pussešiem un tirdzniecība notiek pilnā sparā. pareizi arī rakstiet, ka jāskatās pārdevēji, un šajā tirgū tomēr pārsvārā tieši ir zemnieki, kuri paši tirgo produkciju. diemžēl Vidzemes, Āgenskalna tirgū tādus atrast vairs nevar:(
Linda Tellgrena says
Paldies par informāciju, Liena! Nezināju, ka tirgus sāk strādāt pirms oficiāli noliktajiem plkst 19!
Nadya says
Paldies! Visu gribas pagaršot :)