- Sparģeļi ir dabas mātes dāvata delikatese pavasarī, kad viss vēl tikai dīgst un šķiļas – sparģeļi jau ir gatavi lietošanai!
- Sparģeļiem ir unikāla garša – gardēži to atzinuši par vienu no interesantākajām un maigākajām. Starp citu – ne visi spēj sajust svaiga sparģeļa smaržu. Tāpēc arī receptēs, kurās tos izmanto, nav daudz citu, sarežģītu sastāvdaļu: lai sparģelis pats izceļas.
- Tie ir veselīgi – sparģeļos ir daudz A un C vitamīna, kālija, dzelzs un kalcija, ar diurētiskām īpašībām. Sparģeļos nav ne tauku, ne holesterīna. Ir pat veikts pētījums, kurā pierādīts, ka sparģeļi palīdz cīnīties ar paģirām.
- Sparģeļi ir skaists augs! Tie pieder liliju dzimtai un, ja tiem ļauj augt savā dabā, var sagaidīt sarkanas ogas un leknu skaistu vainagu.
- Arī Latvijā var izaudzēt sparģeļus – vairāk par audzēšanu lasīt ŠEIT.
- Sparģeļi ir ļoti dažādi – baltie, zaļie, violetie, savvaļas (par katru veidu ir savs stāsts, un, piemēram, savvaļas sparģeļi patiesībā nemaz nav sparģeļi!).
- Sparģeļu pagatavošana ir ātra un parasti ļoti vienkārša – nevajag īpašas prasmes un galvenais izvēlēties pareizo recepti.
Receptes manā blogā:
- Baltie sparģeļi ar prošuto un sinepju mērci
- Sparģeļu zupa ar gorgonzolas sieru
- Pasta ar zaļajiem sparģeļiem
- Omlete ar sieru un sparģeļiem
- Savvaļas sparģeļi ar vārītām olām
- Sparģeļu un kuskusa salāti
- Cepta mencas fileja ar sparģeļiem
Pāris lielisku Latvijas pavāru video:
happynorelle says
Man tieši tagad kkā sparģeļi kļuvuši aktuāli. Būs jāizmēģina kāda no receptēm :)
Linda says
Dod ziņu, kā būs sanākuši!
Aiga says
Mēs arī jau visu pavasari ēdam sparģeļus no UNCES! Visai ģimenei ļoti garšo! Paldies par receptēm, būs kas jauns ko pamēģināt :)