Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Recepšu idejas: Kā uzklāt gardāko Līgo galdu?

jūnijs 20, 2017 3 Comments

Foto: Daiga Ellaby momenti.lv

Gada īsākā nakts ir pavisam tuvu. Šogad atpūtīsimies vairākas dienas pēc kārtas, tāpēc būs laiks kārtīgi saplānot svētku maltīti un pietiekami laika tās pagatavošanai! Piedāvāju nelielu sarakstu ar receptēm, ko izmantošu pati šogad Līgo svētku galdam un dažas – vienkārši iedvesmai.

Neviena Jāņu svinēšana nav iedomājama bez Jāņu siera – to parasti gatavoju kopā ar mammu mūsu lauku māja ar pienu un svaigām oliņām, kas nestas no kaimiņiem. Mammai ir uz mazas lapiņas pierakstīta recepte, ko katru gadu izmantojam no jauna. Un siers izdodas lielisks! “Internetos” Jāņu siera recepte no Lindas vai Kristas.

Tālāk – noteikti gaļas marinādes. Svētdien vakarā marinēšu vienu sarkano gaļas veidu un vienu – balto. Vista noteikti nonāks manā mīļajā un vienkāršajā olīveļļas marinādē. Arī aprikožu ievārījuma marināde ir ļoti iecienīta mūsu ģimenē. Par cūciņu vai jēru noteikti parūpēsies brālis – viņš parasti marinādei izmanto sīpolus un citronu. Man pašai pie sirds iet jogurta marinādes ar sausajām garšvielām. Ņemu bezpiedevu jogurtu un pievienoju vai nu kvalitatīvu gatavo garšvielu maisījumu bez sāls, vai pati “uzjaucu” kaut ko, kas tai brīdī iet pie sirds. Jāņiem piestāvēs dilles, pētersīļi, žāvēts ķiploks un sīpols, kā arī dažādi pipari. Liellopa gaļas cienītājiem – uz grila gatavots steiks. Arī grilētas ribiņas var būt cienasta centrā – tās izdodas sulīgas un ļoti aromātiskas. Gaļas neēdāji var pagatavot un grilēt gardos laša burgerus. 

Salāti un zaļumi – pilnīgi noteikti jāsāk ar mazsālītiem gurķīšiem! Gatavoju tos līdzīgi kā šajā receptē, dažreiz asumiņam pielieku arī pāris karotes etiķa un sinepju sēklas. Par salātiem – mūsmājām visiecienītākie salāti pie grilētas gaļas noteikti ir klasiskie amerikāņu kāpostu salāti, kas ir ļoti vienkārši pagatavojami, neatsulojas un garšo pilnīgi visiem. Tikpat vienkārši un ļoti veselīgi ir tabulē – libāņu pētersīļu salāti. Dārzeņus var pasniegt arī siltus un pagatavot uz grila – šie kabaču salāti ir lieliski. Sātīgi kartupeļu salāti, kurus pagatavo no jaunajiem kartupeļiem ar pikantu mārrutku un sinepju mērcīti (ja pasniedz pie grilētas gaļas, olas salātiem nepievieno, bet zaļos zirnīšus var aizstāt ar marinētu vai skābētu gurķi) – tie garšos pilnīgi visiem. Vienkārša piedeva gaļai, ko var pagatavot dažās minūtēs – marinēti sīpoli.

Mērces – bez gardām un pašu gatavotām mērcēm man grūti iedomāties svētku galdu. Vienkāršākā noteikti ir jogurta mērce, jo tās pagatavošana prasa tikai dažas minūtes. Bērniem noteikti garšos mājās gatavots kečups, bet austrumu garšu cienītāji novērtēs satay (zemensriekstu) mērci pie vistiņas. Mērču receptes atradīsiet ŠEIT.

Uzkodas pie alus – iesaku izmēģināt Čedaras (derēs arī jebkurš cits aromātisks cietais siers) siera cepumus. Tāpat labi garšos silta ķiploku bagete, fokača ar jūras sāli vai ar sieru un sīpoliem pildīta saldskābmaize. Steidzīgie var pagatavot sāļās maizītes no kārtainās mīklas.

No saldumiem iesaku ātrās ogu maizītes no gatavās kārtainās mīklas – marcipāna vietā varat izmantot pērnā gada ievārījumu, bet ogu vietā persikus, nektarīnus vai citus augļus, kas pa rokai. Goda vietā var celt arī zemeņu un rikotas siera kūku. Nedaudz vairāk pūļu prasīt zemeņu-mandeļu biskvīts ar krēmsiera pildījumu, bet tas būs katras ieguldītās minūtes vērts. Ja nav laika nodoties kūku cepšanai, var pagatavot brauniju no 3 sastāvdaļām. No rauga mīklas goda vietā vari likt kanēļmaizītes. Klasikas cienītājiem – kūciņas “Vecrīga”, papildini tās ar svaigām zemenēm pildījumā. Bērniem garšos zemeņu mafini vai rabarberu mafini.

Ja vēlies pagatavot desertu – varbūt klasisko mannas bubertu vai rabarberu un zemeņu debesmannu? Vai kokospiena-zemeņu saldējumu (vegānisko)? Steidzīgās saimnieces novērtēs kokosriekstu pudiņkūku (tā īpaši garšos bērniem).

Lai svētki izdodas dabiskuma un harmonijas pilni! Ļausimies lietu plūdumam un pasaules skaistumam :) Līgo!

Filed Under: Apskati, Notikumi, Receptes Tagged With: Idejas svētku svinēšanai, Jāņu dienas ēdieni, Jāņu siers, Līgo ēdieni, Līgo tradīcijas, Vasara

« Rabarberu un biezpiena kūka
Jēra cepetis ar krāsaino papriku »

Comments

  1. Ina says

    jūnijs 19, 2015 at 20:41

    Pati arī ilgi domāju par marinādi vistai, tāpēc, iespējams, ka pamēģināšu tevis piedāvāto marinādi aprikožu ievārījumā. :)

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      jūnijs 19, 2015 at 22:27

      Ja patīk saldskābas lietas, tad Tev patiks! Padod ziņu pēc tam, kā sanāca :)

      Atbildēt
  2. Kristīne says

    jūnijs 27, 2015 at 17:58

    Sveiki. Aizmirsu pirms tam pateikt,ka ātrās ogu maizītes noderēja, paldies Lindai :)

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm februāris 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j februāris 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpolloki Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2022

 

Loading Comments...